Ett inlägg om ångest (läs OM ÅNGEST)

Många blir chockade när dem får veta! Men du som är du glad jämt, inte kan väl du må dåligt? Du som alltid skratta, inte kan väl du har någon ångest!
Dessa reaktioner har jag fått MÅNGA MÅNGA gånger och det är sant, jag är en glad och positiv person, det har jag alltid varit! Jag har alltid varit den som försökt tänka positivt och bjuder alltid på mej själv!
Jag tror att många känner sig ganska bekväma i min närhet och jag är lätt att hänga och umgås med, i allafall enligt mig själv!
Men innebär det att man alltid är på topp, innebär det, bara för att jag ofta är glad och sprallig, att jag inte har ångest? NEJ!
Jag har, som många andra, gått igenom motgångar i livet som påverkar! Det påverkar hur man mår, hur man tänker och hur man gör i olika situationer.
Jag har alltid levt med otroligt mycket ångest! Ända sen min pappa dog lever jag med separationsångest, jag har haft ångest över mat jag ätit/över mat jag inte har ätit, min vikt, beslut man kanske har tagit i livet och bara generell ångest.
Jag tror alla kan hålla med om att ångestkänslan är en otrevlig känslan, en form av oro som man helst inte vill känna!

Att utveckla ångest är nog egentligen inte så svårt, det behöver i vissa fall inte ens vara självmant. Dock är det svårare att och hur man väljer att hantera sin ångest.

Min separationsångest har satt mycket hinder för mig! Jag har aldrig kunnat sova över hos kompisar, jag har haft problem att gå till skolan och åka på klassresor och ibland har jag till och med haft svårt att säga hejdå till mina nära och kära som bara ska vara borta en liten stund!
Jag har levt med detta, egentligen alldeles för bekvämt, fram tills i januari i år! När P började plugga fick jag helt enkelt sätta mig in i att börja bearbeta detta!
För honom stod det mellan att plugga i Linköping på en utbildning som han verkligen ville plugga, eller ha honom närmre hemma på en utbildning som han egentligen inte ville!
Här hade jag min chans att va bekväm, att övertala min älskade, snälla sambo att stanna nära mej, att göra det för min skull!
Av någon anledning gjorde jag tvärtom, för i själva fallet va det jag som pushade honom till att plugga i Linköping, självklart för hans egen skull men också för min!
Utan att tänka hade jag chansen att bearbeta ångesten som jag så länge levt med!
Det har varit jobbigt, det är fortfarande jobbigt och jag får ett hugg i bröstet när jag vet att vi ska ha det likadant i höst igen MEN en sak är klar! Jag och P har aldrig haft det så bra som vi har det nu! Vi är fria från småtjaffs, vi har så jäkla kul i varandras närhet och vi njuter lite extra varje gång! Vi tar vara på tiden tillsammans helt enkelt!
Och jag, visst jag storbölar varje gång han går men sen vet jag att det går bra!

För mig har varit likadant med mat! För att övervinna sin ångest över mat måste man motbevisa för sig själv att maten man äter INTE är något att ha ångest över! Lite godis en fredag och en lördagskväll är INGET att ha ångest över! Ofta är mat relaterat till rädsla, i detta fallet för viktuppgång, och det är därför många har ångest (inklusive jag)!
Man går inte upp i vikt av lite godis i mellanåt, likaväl som att man inte går ner i vikt av att käka lite sallad till maten någon gång ibland!
Det motbevisar du bara för dej själv genom att utsätta dej för det, utsätt dej för det som ger sig ångest, det är då den kommer försvinna!
Livet är lite för kort för att låta ångesten ta över ens liv, den har gjort det i tillräckligt många år. Jag tror man måste lokalisera vad det är som gör att man får ångets och arbeta därifrån, man måste helt enektl bli kompis med sin ångest! Ångets är inget osm någonsin kan försvinna, man måste bara lära isg hantera den!

Mina 6 tips till att hantera sin ångest. 🙂

1. Har man otorligt mycket ångest, SÖK HJÄLP! Att söka hjälp är inget som är pinsamt, inget som är skamset. Alla skulle behöva gå i terapi tror jag, alla skulle må mycket bättre om man fick prata av sig i mellanåt.
2. Lär känns din ångets och gör den till din kompis! Lär dig i vilka tillfällen du får ångest och lär dig utifrån det att hantera den. Det är oftast hur vi hantera vår ångest som akn komma till att ge konsekvenser.
3. Gör något som får dig att må bra!! Det värsta man kan göra när man ha ångest är att bara låta sig själv ha ångest! Aktivera dig, försök ta dig ut, shoppa, handla, träna, gör något som gör dej glad. Rätt som det är inser du att den är som bortblåst.
4. Prata med folk! Berätta för folk i din omgivning att du har ångest. Be dem kanske komma över, hitta på något, prata om andra saker osm gör dig på bra humör.
5. Ångest är endast en känsla, en väldigt obehaglig känsla. Den kan aldrig döda dig, även om många faktiskt tror att man ska kvävas eller liknande. Min terapeut sa till mig att man kan ha ångest som längst i mac 40 minuter, sen försvinner känslan. Va inte rädd för din ångest, den försvinner.
6. Gör något som skrämmer dig varje dag! Det bästa sättet att öervinna ångest på är att göra det som skrämmer en mest!

Puss&STOOOOOOOR KRAAAAM!

image

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    senaste från Mode

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!