Hälsohets?

image

Hälsohets?
”Men är det inte bara bra att vi rör på oss och tränar mycket?” Är det inte bara bra att det är hälsohets så att alla mår bättre och tränar mer?
Detta läste jag någonstans och kände att lever man efter detta så har man lite skev bild kan jag tycka, iaf om vad hälsohets är!

Självklart ska vi röra på oss och äta hälsosam mat! Jag tror alla kan skriva under på det att kroppen mår som bäst av det iaf, även om träningspasset kanske inte alltid har varit superroligt så brukar det vara skönt efteråt!

MEN, är det verkligen hälsosamt att träna så mycket som möjligt och äta så lite som möjligt? Är det verkligen hälsosamt att träning ger dig ångest eller att de där fyra halva godisbitarna på lördagskvällen fick dej att må brutalt dåligt? Det är detta man menar med hälsohets! När något går överstyr! När det går från att vara bra för hälsan till skadligt både fysiskt och psykiskt! Att man blir så besatt av det här att allt helt plötsligt kretsar kring just mat och träning!
Wow, jag kan verkligen relatera till allt som står ovan!
Jag gick nämligen från att vantrivas med min kropp, äta ohälsosamt och inte träna alls till att fortfarande vantrivas med min kropp, äta hälsosamt och träna skitmycket! Hur går det ens ihop sig?
Jo, jag blev just besatt! Jag blev besatt av att räkna allt jag stoppade i mig, jag blev besatt av att maniskt träna efter schemat jag hade, annars var jag dålig, annars var jag en sämre person, annars skulle jag ALDRIG någonsin kunna se ut på det där sättet som jag drömde om att se ut!
Detta är hälsohets! Jag varken tränade eller åt för att jag skulle må bra, jag gjorde det för att hela tiden förändra något hos mig själv, för att dämpa den där ångesten jag annars skulle få! Jag tränade INTE AV RÄTT ANLEDNING!
Har ni hört talas om ortorexi? Den nya typen av ”ätstörning” skulle man kunna kalla det!
Enligt Wikipedia beskrivs det såhär :
Ortorexi betecknar en fixering vid en ”hälsosam” livsstil, präglad av tex överdriven träning och nyttigt ätande. Ortorexi har likheter med och överlappar till viss del med ätstörningarna, framför allt Anorexia nervosa, men är mera att betrakta som ett överdrivet uttryck för rådande samhälleliga trender och värderingar. En ortorektikers mål är att vara den ultimata hälsosamma människan.
Även detta bör ju en form av hälsohets, eller hur?

Detta är ju något som är otroligt individuellt och såhär kan det ju såklart bli med allt! Allt går till överdrift nu för tiden känns det som! Jag skyller inte på samhället, jag vet egentligen inte vem jag ska skylla på mer än mig själv egentligen kanske?

Idag är det mesta väldigt extremt, det finns extremt mycket godis överallt med STORA godispåsar att fylla upp, läsken är tillgänglig och för att inte snacka om snabbmaten! Såhär var det ju inte förr! Det är egentligen inte konstigt att det blir svårt att hålla allt på en lagom nivå! För socker är inte skadligt, nej, det är MÄNGDEN socker som är skadligt!
Självklart kan det bli samma sak med just träning och annat!
För att inte trampa någon på tårna i detta så handlar detta om MINA tankar kring detta! Jag säger absolut inte att man ska sluta träna och äta hälsosam mat, tolkas det så så har jag misslyckat totalt!
Vad jag menar är att man ska va rädd om sig själv och som kropp! Man ska ta hand om den genom att träna och äta bra mat men man ska absolut inte misshandla den genom att träna alldeles för mycket och äta alldeles för lite!
Man ska heller inte behöva ägna hela sina vakna tid att fundera över just detta som jag tidigare gjort, huvudet blir kaos och du förvränger synen på dej själv något fruktansvärt! En lagom relation till träning och mat är ju det bästa! LAGOM ÄR ALLTID BÄST!

Gårdagens poddavsnitt handlar om just detta! Vi har ett långt samtal med coola Casandra Hallberg i podden som pratar om sin historia kring detta!
Denna tjejen är endast 18 år, är en utav grundarna i @IamproudUF och har resan släppt två böcker varav en bok heter just ”Hälsohets, Nej Tack”
Vill ni höra mer om detta skulle jag bli så glad om ni lyssnade på avsnittet! Som vanligt finns det i podcasterappen, på ITunes eller på soundcloud!
image

Va rädda om ER! Behandla era kroppar som ni behandlar andra människor! Be Proud!
PUSS!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    senaste från Mode

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!