Att vara vältränad behöver inte innebära att man är hälsosam

”Vad duktig du är som skippar godiset på fredagskvällen”, ”Vilken diciplin du har som skippar onödiga kolhydrater och tränar 13 pass i veckan”. ” Oj vad du har gått ner i vikt, bra jobbat.”

Jag har också fått kommentarerna ovan, specifikt den första. Att skippa fredagsgodiset är något som är duktigt, något som är bra. Jaja, jag vet att socker inte är hälsosamt. Jag är utbildad livsstilsrådgivare. Jag har full koll. Men det som många inte har koll på är att socker inte är farligt, nej faktiskt inte alls. Det är mängden socker som är farligt för oss!

Nummer två, ja vad ska man säga, visst är man grym om man tränar, och det håller jag med om att man ska. Men likaväl som med godiset, kan även faktiskt träning blir skadligt för vår hälsa, både fysiskt och psykisk om man tränar alldeles för mycket.

Nummer tre, standard! Man är duktig om man har gått ner i vikt. Men om man gått upp i vikt av olika anledningar, får man samma credd och komplimanger då?
Av erfarenhet är det inte riktigt samma positiva respons.

Vi har fått någon bild av att ju mer vältränad man är, desto hälsosammare är vi och desto hälsosammare lever vi.
Så funkar det inte riktigt!
Jag läste en artikel om detta som jag tyckte var så himla bra och som inspirerade mig till detta inlägg, ni kan läsa den här.

image

En person utan sexpack kan vara hälsosammare än en person med just sexpack, och självklart tvärtom!
Allting handlar ju om hur vi lever våra liv! Jag har inget sexpack men lever ett väldigt hälsosamt liv idag med daglig träning/motion och mat som min kropp behöver men som samtidigt är god! Jämfört med hur mitt liv såg ut för ett år sedan, lever jag mer hälsosamt idag än vad jag gjorde när jag vägde mindre, är det så konstigt egentligen?

Att bedöma någon för hur en person mår bara efter utseendet går inte. Är det exempelvis hälsosamt att alltid fundera kring mat? Är det hälsomat att exmeplvis aldrig kunna käka något utöver ett kostschema på grund av ångest? Vägs det hela upp och blir okej bara för att man dagligen tränar? Nej i mina ögon är det inte det! Och då kan den personen få vara hur vältränad den vill.
Hälsosamt är livet om man lever i full harmoni med sig själv skulle jag påstå! Där man känner att man trivs i kropp och knopp!
Äter man bra mat och tränar regelbundet och ser ut som man gör, ja, kanske det är ett bevis på att kroppen är nöjd, att kroppen faktiskt trivs?

För mig är inte längre det viktigaste att ha ett sexpack på magen, mindre lår och smalast mage!
För mig är det absolut viktigaste att jag hittar ett välmående som passar min vardag och mina mål med livet! Har inte jag som mål att tävla inom fitness behöver jag faktiskt inte kämpa för att se ut som en!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
 • Jag sitter precis i detta nu och filar på ett inlägg om just andras åsiktet angående vilka val man gör i livet.
  Ska skriva ihop det lite med en knorr och publicera i dagarna 🙂

  Josefin Ogarp 2016-03-06 22:58:08 http://www.josefinogarp.forme.se
  Svara
 • Så kloka ord 🙂 Behövde läsa varenda ett.

  Victoria 2016-03-06 21:22:31
  Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!