Tema: Ångest!

Man hoppas och tror att man kan bli av med den, att den ska försvinna när man väl behandlar den! Som vilken sjukdom som helst, hoppas man att den ska gå att bota likt antibiotika botar lunginflammation med mera.
Tyvärr är det inte så! Det enda som funkar är att lära sig hantera honom, att göra honom till din bästa vän och acceptera att han är en del av dej!

Under tiden jag behandlades för min ätstörning pratade jag mycket om den lilla gubben, minns ni? Jag har en lite gubbe på min axel ibland, likt ett långfinger med höghatt, öga, näsa, mun och mustasch!
Han har fått mig att göra det mest elaka sakerna mot mig själv och jag har så långe lyssnat på alla ord han sagt!
När jag sen gick i KBT förstod jag hur det låg till! Jag pratade om den lille gubben precis som att han var en demon som blivit besatt av mig och snart skulle försvinna!
Det tog ett tag innan jag förstod att den lilla gubben jag pratade om faktiskt var en del av mig! Han är ångest!

Så länge jag kan minnas har jag känt mycket! Enda sen jag var liten har jag haft mycket känslor i kroppen som måste ut i olika former!
Jag har otroligt lätt till skratt, men jag har lika lätt till gråt och ilska!
Ångest, denna känsla som är så svår att sätta ord på, som är så sjukt svår att beskriva för någon som inte haft det, är något jag alltid kommer att få leva med! Den lilla gubben kommer alltid finnas där!

I onsdags, i Linköping, vaknade jag upp av att jag hade svårt att andas. Jag kände direkt den tryckande känslan mot bröstet, ångest! Denna typ av ångest har jag inte haft på väldigt länge!
Oftast kommer detta när mycket samlats på! Jag känner en oro i min mage som jag inte riktigt kan sätta fingret på, en magkänsla som är konstig! En rädsla för att förlora folk i min närhet. En blandning av förvirring och rädsla!
Efter en sånt ångestbesök är jag oftast väldigt skör, väldigt svag och känner nej liten som en mus! Det tar dagar innan jag återhämtar mig och återgå till mitt ”vanliga” jag.

Man hoppas och tror att den ska försvinna, om jag bara jobbar med ångesten så försvinner den för alltid så småningom! Jag är ledsen att säga det men nej, den kommer aldrig försvinna! Den är en del av dej!
Men det positiva är att man kan lära sig leva med den! Man kan bli kompis med den! Precis som jag blivit med min kropp, kan jag även bli kompis med min ångest! Den är trotsallt en del av mig!
Så fina du, du som är som mig, känner mycket, tänker mycket, älskar mycket, gråter mycket men också skrattar mycket, INGA känslor är fel! Förstår du? Det du känner är det du känner, och det är äkta!

Oftast är detta något som vill tystat! Det är inget man pratar om. Därför är det ännu viktigare för mig att visa att jag är också mänsklig!! För det är precis det det är, mänskligt!!

Jag är glad, spralligt, högljudd, positiv och rolig! Men jag är också ibland ledsen, orolig, rädd och ångestfylld! = Jag är mänsklig, precis som du och du och du!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • […] ni inlägget jag skrev om ångest? Ni hittar det här om ni vill läsa det. Lite komiskt är det ju ändå att detta inlägget las upp en dag innan P […]

  Tema: Ensamhet - Fiiaan - Wellness for me 2016-05-29 16:15:53 http://fiiaan.se/2016/05/29/tema-ensamhet/
  Svara
 • Hoppas allt är bra med dig<3

  Evelina 2016-04-26 09:16:40
  Svara
 • Tråkigt att ni har tagit en paus med välmåendepodden. Behöver du lite inspiration eller motivation, titta gärna in i bloggen.

  Ta hand om dig! 🙂

  ettlyckligareliv 2016-04-25 19:25:54 http://ettlyckligareliv.blogg.se
  Svara
 • Blir också lite orolig för dig. Hoppas allt är bra med dig!

  Jonna 2016-04-24 13:35:29
  Svara
 • Så fint skrivet! Så viktigt att förstå att det är mänskligt att må sådär upp och ner

  Victoria 2016-04-23 16:27:40
  Svara
 • Vad har hänt Fia? kramar

  Frida 2016-04-23 15:53:24
  Svara
 • Jag undrar också vart du har tagit vägen ❤ saknar dina kloka ord! Hoppas du mår väl.. Kram!

  Ida 2016-04-23 15:14:34
  Svara
 • hej, vart tog du vägen fia? 😉 hoppas det är bra.

  Agnes 2016-04-21 23:11:52 http://agnesagnes.forme.se
  Svara
 • Vill bara rekommendera the chimp paradox.

  Jag har en liten apa på nyckelknippan själv för att påminnas om att ibland är de den där lilla apan bosatt i hjärnan som styr. The chimp paradox handlar lite om de här med gubben på axeln, hur man lär sig använda de som tillgång 🙂 dock är den på engelska! Men läs den 🙂

  Johanna 2016-04-21 08:25:04 http://www.starkt.shapemeup.se
  Svara
 • Ångest är inte kul! Tycker du är så duktig som kämpar på och samtidigt inspirerar andra<3

  Jag vill tipsa om två böcker; "Hotet mot din hjärna" och "Magstarkt". Magen är starkt sammankopplad med hjärnan har flertalet studier visat. Psykisk ohälsa (ångest, depression, ätstörning osv) kan härledas till magen. En läckande tarm orsakar olika typer av psykisk ohälsa. Med andra ord kan man bota psykisk ohälsa med rätt kost. Väldigt intressant då man ofta när det gäller hjärnan inte tänker på att den fysiska aspekten. Jag har fått jättemycket hjälp av detta! Tycker verkligen du ska kolla upp det och gärna sprida vidare då detta kan hjälpa så otroligt många som lider i "onödan".

  Fortsätt kämpa och inspirera<3 Kollar din insta varje dag:D

  Evelina 2016-04-18 08:59:47
  Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!