Jag ljög om min vikt i flera år!

Välmåendetext: Fokus vikthets

Enda sen jag var yngre har vikten varit otroligt viktig för mig. Jag har ljugit om min vikt så många gånger av anledningar jag idag inte ens förstår. Hur kan en vikt vara så viktig att den till slut kan styra en hel människas liv? Hur kan en vikt vara så viktig att man väger sig 10 gånger om dagen för att försäkra sig om att man verkligen inte har gått upp i vikt?

Min heliga siffra har alltid varit 65 kg. I don´t know why, men det var den jag ljög om, det var så mycket jag sa att jag vägde när folk frågade. Jag minns en gång i skolan, när vi skulle iväg på skidresa till Idre och man var tvungen att skriva sin vikt då skidor och pjäxor skulle hyras. Gissa vilken vikt som skrevs? 65 såklart.

Vi lever i en värld där vi dagligen matas av ideal, bantningsmetoder, hur vi ska se ut eller hur man inte ska se ut. Det finns överallt och det är svårt att inte påverkas utav det. Man matas liksom med viktväktarnas tips om att väga sig själv och man hör hur nära och kära kämpar med olika bantningsmetoder. Klart man får en bild av hur man bör leva sitt liv eller hur man bör se ut för att duga.

Jag valde att förändra mitt liv helt förra året. Då var jag så förbannat trött på att leva mitt liv ut efter det vågen sa till mig. Jag var så trött på att konstant behöva räkna varenda liten kalori för att göra siffran på vågen helt nöjd. Jag var trött på att hela min vardag alltid kretsade kring min vikt, vad jag åt och hur jag skulle träna för att kunna väga så lite som möjligt. Och ju mindre jag vägde desto mindre tyckte jag om mig själv, jag såg inte i spegeln vad som hände med min kropp, vad jag själv gjorde med den och faktiskt hela mitt liv.

Efter att ha levt större delen av mitt liv jagandes efter just siffran 65 kg var det en befrielse när vågen kastades ut från mitt hem. Tro mig, ser jag en våg får jag fortfarande tvångstankar om att ställa mig på den, men jag låter bli. Jag är idag fullt medveten om att siffran är helt oviktig. Den styr inte mig, hur jag är som människa eller mitt liv längre, och det är en fantastisk känsla. Man kan ta hand om sin kropp på så många bättre sätt än att sträva efter en specifik siffra som man förmodligen inte ens kommer nöja sig med när den är uppnådd. Du är värd mer än så. Du är värd 1000 ggr mer än den där siffran på vågen. Du är värd att må bra, ett liv utan vikthets och ideal som berättar hur DU ska se ut.

Nu är jag faktiskt trött på att alla måste väga si eller så eller se ut som ditt eller datt! Man är alldeles utomordentligt bra som man är och man behöver inte ändra på något för att passa in! Det är på tiden att vi börjar förstå det, omgivningen, företag som konstant förespråkar motsatsen, klädesföretag som endast visar en typ av person i kampanjer. Nu ska alla framhävas utan några vidare benämningar på hur våra kroppar ser ut, vi är människor helt enkelt!

collage

4 tips för minskad vikthets

 1. Fokusera på att må bra! Detta borde vara en självklart grejj men tyvärr äter vi och tränar oftast av helt fel anledningar, för att förändra oss själva och det kan ofta bli ett tvångsbeteende inblandat. Fokusera istället på att må bra! Skratta, le, motionera, ät, umgås och njut.
 2. Kasta vågen! Ett återkommande tips men tro mig, det hjälper. För mig var vågen endast förknippad med ångest och idag skiter jag fullständigt i vad jag väger då jag väljer att fokusera på viktigare saker i livet, som punkten ovan, att må bra i helhet.
 3. Hitta balansen! Att gå all in med träning och full fokus på det kanske man inte måste göra om man inte har det som ett superintresse då! Likaväl som förbud av mat du gillar också är helt onödigt. Varför förbjuda sig själv sånt man älskar kan jag tycka? Man lever bara en gång och det är nu så försöka att hitta en balans i din vardag när det kommer till allt!
 4. Beröm dig själv! Ja men seriöst, du är ju bra som du är och det vet förmodligen alla i din omgivning om förutom du! Och hur knäppt är det! Berätta för dig själv att du är bra! Beröm dig själv i spegeln, inte bara för dit utseende utan för allt vad du är! Du behöver inte vara eller se ut som någon annan än dig själv, PUNKT!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Håller med föregående talare, jättebra, modigt och viktigt inlägg, heja dig!

  Anna 2016-08-14 21:34:54 http://wienerzucker.blogg.se/
  Svara
 • Jättebra inlägg och ett så himla viktigt ämne. Det är så lätt att låta sig luras och tro att vikten är en siffra på vågen. Men så fel man kan ha… För mig slutade det i anorexi. Kasta ut vågen illa kvickt, det är min rekommendation till alla som väger sig för ofta. För den som vill få inblick i vilket helvete anorexi är så går det att följa min resa tillbaka till hälsa på www.halsogrubblaren.blogg.se

  Isabelle 2016-08-04 18:09:31 http://www.halsogrubblaren.blogg.se
  Svara
 • Hej där!

  Superbra inlägg 🙂

  Den här lilla delen älskar jag mest”
  Så grymt skrivet och hoppas att du når detta till många där ute 😉

  Kasta vågen! Ett återkommande tips men tro mig, det hjälper. För mig var vågen endast förknippad med ångest och idag skiter jag fullständigt i vad jag väger då jag väljer att fokusera på viktigare saker i livet, som punkten ovan, att må bra i helhet.

  Mvh David Narciso

  David 2016-08-04 10:09:40
  Svara
 • Väldigt bra inlägg. Fruktansvärt vad bra tankar du delar med dig av och tips! Tips som alla behöver ta till sig som lever med mobilen i handen 24/7. Det är hemskt hur idealen styr ens liv. Tur man växer upp och inser ett och annat och kan kanske göra något åt det. Hade gärna skrivit av hela detta inlägget för att tala om för mig själv hur bra jag är som mamma och att jag kan må bra som jag är. Inte sträva efter något som jag ser att andra kanske inte gör annorlunda från mig. Jag lever nog jag klarar utifrån mina förutsättningar. Tack för detta härliga och naturliga inlägg! 🙂

  Nina Lidesköld 2016-08-03 22:42:58 http://nouw.com/mammatilltvabarn
  Svara
  • Svar på Nina Lideskölds kommentar.

   Underbart att läsa att detta kan hjälpa dej! Kopiera, skriva av, vad som helst dom kan hjälpa dej att förstå hur grym du är!! STOR KRAM!

   fiiaan 2016-08-03 23:09:05
   Svara
 • Så sjukt viktigt och bra inlägg. Har gått igenom samma resa <3

  Www.thegfbible.com

  Sofia 2016-08-03 21:35:43
  Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!