Jag äter hur mycket jag vill och när jag vill!

Tema: Mat

Okej sötisar, jag få frågan väldigt ofta och även om jag svarat på den flera gånger känns det som ett ämne som aldrig någonsin kommer dö ut här på bloggen och jag kommer att ta upp det och tjata om det enda fram tills den dagen det inte behövs längre!

Mat har alltid varit ett stort problem för mig. Antingen har jag ätit för lite, hetsätit eller ätit alldeles för mycket under olika perioder i livet. Det har varit en berg och dalbana som pendlat mellan svält, bulimi och alldeles för mycket mat helt enkelt.

Ni undrar ofta om jag äter alltid när jag känner för det och svaret är idag JA! Hade ni frågat mig för något år sedan hade jag förmodligen svarat ja då med, men det hade varit en lögn. Är man sjuk, som jag varit i så många år, lever man i någon slags bubbla där man intalar sig själv att man lever fullt hälsosamt. Dock visste jag ju själv innerst inne att så inte var fallet och dom som kände mig riktigt väl märktes det. Det lyste igenom den glada fasad som jag visade på alla mina sociala medier och de närmsta och dem som kanske också själva hade/har haft problem, dem märkte.

Hur lever jag idag då? Idag har jag lyckats arbeta bort alla förbud jag en gång hade och jag förstår att jag är lyckligt lottad som inte har känt någon ångest eller haft onda tankar kring detta på väldigt länge! Det kanske kommer komma dagar då jag upplever det, och då är det så. Innerst inne tror jag väl att en gång ätstörd, alltid ätstörd, är sanningen. Att vi som levt/lever med detta alltid kommer att göra det. Men att det handlar om att lära sig hantera känslorna som kommer och inte agera på dem.

Jag äter det jag vill och känner för idag och jag har lyckats hitta den där balansen som tidigare har varit så svårt att hitta. Jag har lärt känna min kropp och jag vet vad min kropp mår bra av och inte. Jag mår inte bra av för mycket socker under längre perioder och min kropp känns direkt orkeslös om jag käkat sämre under en period. Det handlar alltså inte om att jag får ångest över att jag ätit onyttigt, utan det handlar om att min kropp helt enkelt efterfrågar ett hälsosammare alternativ om jag har haft en period som bestått av mycket av livets goda!

 Jag har alltså inga treatday eller cheatsdays längre, där jag vräker i mig allt som jag under veckan känt mig sugen på. Känner jag mig sugen på godis en tisdag käkar jag godis en tisdag. Pizza en torsdag? Absolut, om jag känner för det! Ångesten styr inte längre mig, utan det är jag som styr den genom att kunna välja helt fritt.

Vill ni veta vad jag tror det handlar om? VÅGA! Vill man må bra måste man VÅGA utmana det som skrämmer en mest, som i detta fallet äta. Våga äta pizza en tisdag eller den där efterrätten onsdags eftermiddag!

Så till er alla som undrar! Det går, jag lovar er! Rädslan skrämde skiten ur mig också men jag hade bestämt mig. Jag skulle minsann må bra! Jag skulle minsann leva mitt liv fullt ut utan att konstanta tankar på mat hindrar mig,

collage mat collage mat 2

  1. Våga börja i någon ände! Man måste inte börja med allt samtidigt. Blir bara kaos i huvudet då. Börja med att käka en bulle till fikat en vardag om du inte brukar göra det! Eller våga göra någon annan mat i matlådorna istället för den där kycklingen och riset du brukar ha.
  2. Prata med nära och kära! Jag pratade massor med mina vänner och dåvarande pojkvän hur jag mådde och hur allt påverkade mig. Det hjälper när folk i ens omgivning vet om det, kanske till och med förstår.
  3. Sluta att räkna och väga din mat! Stort steg kanske men ack så viktigt. Man måste inte veta varenda jäkla kalori i maten eller exakt hur mycket den där kyckling väger i gram. Så sluta med det genast!
  4. Knyckla ihop skiten till en boll och sparka den långt bort! När ångesten kommer, knyckla ihop tankar, ångest och skam till en stor boll och sparka den så långt bort som det bara går ifrån dej och din omgivning! Därefter fokusera du på målet och vart du är på väg!
  5. Ha tålamod! Detta går inte på en natt, du kanske till och med får jobba med detta för alltid men det blir bättre, det blir enklare när du märker att demonerna(ångesten) inte har rätt!!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!