Ett endaste litet ord så som ”tjock” eller ”smal” kan utlösa en ätstörning i motpartens huvud!

En @IAMPROUD.se – story!

Vi tror oss veta hur människor i vår omgivning mår. Vi vågar kläcka ur oss saker som ” Så smal du har blivit”,       ” Har du gått upp i vikt lite grann kanske” eller ”Hjälp va smal du är, äter du inte eller?”. Det vi inte vet är att dessa meningar, eller ett endast litet ord så som ”tjock” eller ”smal” kan utlösa en ätstörning i motpartens huvud. Det går på en sekund och så är bollen i rullning.

Jag trodde jag var lycklig! Ja jag trodde faktiskt det och från bilderna att bedöma ser det faktiskt ut så. För varför skulle jag inte vara det? Jag var ju ”smal”. Jag vägde de där 65 kg som jag så länge velat väga! Jag åt hälsosamt, sjukligt strikt men hälsosamt, tränade dagligen och levde vad som anses som sunt i mångas ögon. Till en början mådde jag bra, jag gjorde verkligen det. Jag trivdes. Men det utvecklades till något så maniskt som att jag faktiskt blev mer olycklig tillslut än va jag någonsin tidigare varit. Jag var fängslad. Fångad helt i kaloriräkning och träning och om något utav de ovannämnda hoppades över resulterade det i fruktansvärd ångest.

Ätstörningar behöver inte synas utanpå ni vet. Anorexi och bulimi är endast två av MÅNGA typer av ätstörningar som faktiskt finns och de flesta sitter i huvudet och behöver inte synas en minsta gnutta utanpå. Mitt problem har alltid varit kroppsfixering, att väga mig flera gånger om dagen, vara besatt av speglar och att kommentera min egen kropp har varit vardagsmat.

En kommentar som de jag nämnde ovan kan vara livsfarligt att kläcka ur sig. Det finns inget som säger att man blir glad över att höra att man är smal. Personen i fråga kanske är jättetrött på att höra kommentarer som ”Äter du ordentligt, du är ju så fruktansvärt smal”. I själva verket kanske personen äter som en häst, lever ett hälsosamt liv men efter den kommentaren börjar tänka annorlunda. Eller det kanske sår ett frö till någon som faktiskt trivs i sin kropp att istället börja hata den. Är jag så smal att folk tror att jag inte äter ordentligt?

”Vad rund du har blivit, har du lagt på dig?” eller ”Oj vad du har gått upp i vikt!” funkar på exakt samma sätt. Det sår ett frö. Oj, kanske jag har gått upp i vikt? Man känner, klämmer, granskar och dömer och tillslut har något vuxit inom en. Något som inte fanns där tidigare finns där nu och man börjar träna av helt fel anledning, man börjar räkna sin kalorier och så är bollen i rullning.

Jag är ett levande bevis på att varken en specifik storlek eller vikt gör än lyckligare. Min strävan efter 65 kilo gjorde mig olyckligare än någonsin. Jag har ingen aning vad jag väger idag men kan tänka mig att jag väger 10 kg mer och att det självklart syns. Dock har jag aldrig någonsin känt mig lyckligare i min kropp hörrni. Aldrig någonsin!

Ett enda ord i denna skeva verklighet vi faktiskt lever i idag kan förändra en hel syn på sig själv. Var rädd om dig själv och om dem i din närhet och förstå att du duger, precis du, som du och din kropp är!

collage asien omgjort

Filippinerna 2014 och Bali 2016

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
 • Slog rakt i hjärtat! Tänkte på detta inlägg när en tränare kommenterar en killes kropp på kvällens träning. ”har du lagt på dig ett par kilo eller? Bangat träning?” Var kommentaren som slank ur. Oj vad arg jag blev. Går i gång så mycket.

  Hanna 2016-11-03 21:50:11
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Ja det kan skada så fruktansvärt mycket tyvärr. Inte okej av en tränare att säga så heller. Stor kram!

   fiiaan 2016-11-04 11:12:39
   Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!