”Att släppa på tyglarna är det läskigaste som finns när man är så maniskt besatt av kontroll.”

En @IAMPROUD – story!

Vart gick det egentligen snett? Julen som ska vara avkopplande, fylld med skratt och njutning övergick till någon form av ångest. Ångest över pengar, ångest över att tiden är knapp och inte räcker till, eller som i mitt fall, ångest över mat och allt vad det innebär.

DSC_0713

Jag tror många känner lite likadant? Hur kommer det egentligen bli i jul? Hur ska jag äta? Vad kommed serveras på julbordet? Kommer jag kunna äta lite mer just under den dagen utan att gå upp i vikt? Och hur ska jag hinna med att träna?

Jag hade aldrig ångest tiden innan jul, den kommer snarare efter. Jag var nämligen, under perioden då jag var som sjukast, mästarinna på att straffa mig själv i efterhand. Jag utsatte mig för saker som jag visste skulle ge mig ångest efteråt, för att sen kunna klanka ner på mig själv och berätta för mig själv hur värdelös jag var. Jag vet faktiskt inte om jag gjorde det medvetet, lite kanske, men jag tror mycket gjordes rent undermedvetet.

Det äts ju mycket kring jul. Inte konstigt, all mat, allt godis är ju helt fantastiskt gott. Men för mig var detta under perioder otroligt jobbigt. Det handlade om att förbereda sig mentalt inför julen. Okej Sophia, det kommer bli mycket mat under en period här nu, hur ska du göra? Vad är okej att äta? När är det okej att äta det? Och HUR MYCKET är okej att äta? Rädslan för att gå upp i vikt var ju helt extrem, det fick ju bara inte hända. Att släppa på tyglarna är det läskigaste som finns när man är så maniskt besatt av kontroll. Kontrollen att hela tiden veta EXAKT vad allt väger och EXAKT hur många kalorier det är i livsmedlet du stoppar i munnen.

Helt plötsligt glöms det bort vad som egentligen är viktigt med julen. All närhet, all kärlek, alla ljus, allt mysigt på tv, all den goda maten som borde avnjutas, gemenskapen, traditionerna och allt som hör julen till.

Snäll söta du, låt detta bli julen då du fokusera på ATT NJUTA! Låt detta bli julen då du fokusera på  DITT välmående (fysiska och psykiska såklart) din familj, alla dina vänner och framförallt på det som är viktigt. DU! Du förstår att det underbara med livet är att det är ditt och du kan göra precis vad du vill med det. Se till att vårda det i välmåendets tecken och glöm inte bort att DU DUGER! Glöm inte bort att du måste inte väga en specifik siffra, du måste inte se ut på något speciellt sätt mer än som DU. Se det som en julklapp till dig själv, den allra finaste gåva! Du är nämligen värd det! All Day, Every Day!

 5 tips för ett kroppspositivt tänkande i jul!

 1. Acceptera och gå vidare! Ångest och känslor är inget vi kan styra över. Däremot kan vi styra om vi väljer att lyssna på tankarna eller agera på känslorna vi har. Våga trotsa! Våga sätta ner foten när elaka tankar och jobbiga ångestkänslor kommer. De är inte sanning.
 2. Fokusera på det som är viktigt! Jag lovar att om det hade gällt din kompis hade du gett henne/honom tipset att bara fokusera på att njuta. Att vikten är helt oviktig och vad du äter under julen inte påverkar dig negativt. Du vet det innerst inne och våga säga ifrån till gubben som säger annorlunda.
 3. Ge dig själv den finaste gåvan du kan tänka dig! Visst är julen en tid att skämma bort andra men lika mycket dig själv. Köp en julklapp till dig själv eller skäm bort dig själv på något annat vis.
 4. Skippa vågen! Japp, en återkommande punkt i mitt flöde men det är för att jag tycker att vågen är så förbannat meningslös. Den förstör mer än vad den gör nytta verkligen. Kanske det ska vara julklappen? Att bokstavligt talat kasta ut den genom fönstret?
 5. Screw kaloriräkning! Nu har du väl världens chans att sluta räkna kalorier? Det finns så mycket god mat framför dig som du SKA avnjuta utan någon som helst ångest! det har jag bestämt! Därför är det ju alladels perfekt att börja nu, det är nämligen alldeles för många olika maträtter för att du ska orka lägga in dom i appen. Så Let it goooooooo!
 6. Ett bonustips! Jag vet att ni säkert tycker såhär; Ahhh men det är lätt för henne att säga! Mmm kan man tycka men till sanningen hör att jag själv har levt med exakt de tankar,känslor och ångestattacker som jag beskriver ovan. Så jag vet hur det är och jag vet att det inte är enkelt. Men det går. Och jag önskar er all den lycka som finns efter detta!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
 • Jag lyssnar på din podd och jag har en fråga till dig angående kroppsideal bland unga. Försökt hittta en mail till dig men inte lyckats hitta någon. Har du någon som man kan maila till? 🙂 förövringt, du är grym!

  Matilda 2016-12-12 20:35:30
  Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!