Säg f*ck you till din ätstörning!

collage1

En @IAMPROUD.se – story!

Fetto, ful, spinkig, hemsk, otillräcklig, för tjock, för smal, äcklig… ja jag skulle kunna go on forever…

Hur självklart det än borde vara, är det så fruktansvärt svårt. Orden du säger till dig själv skulle du förmodligen aldrig säga till dina vänner, eller ens dina  ovänner? 

Detta inlägg tänker jag tillägna er alla som säger orden ovan till er själva dagligen. Jag tänker inte be dig att sluta, istället ska jag verkligen försöka få dig att förstå hur fruktansvärt fel du har fina du! Däremot vet jag vad du känner, det där föraktet, känslan av att vilja krypa ur sitt egna skinn och lämna det någonstans för alltid, att ge beröm till personer som har liknande kroppsform som du själv men när det kommer till dig själv är det helt omöjligt.

Inget utav detta går att lösa på en natt. Vi pratar år av förakt älskade du, det kan ta lika långt tid att få självkänslan som du egentligen förtjänar som det tagit att bygga upp allt självförakt du känner. Men bli inte rädd, det går, och livet på andra sidan är värt allt kämpande, alla tårar, alla skrik och alla sömnlösa nätter på grund av ångest, jag lovar.

Någonstans måste vi ju dock börja och det är här det är så otroligt svårt för mig. Vart började jag själv ens? Jag minns det så väl, jag satt på sängkanten och jag bestämde mej. Japp, jag bestämde mig för att inte leva såhär längre. Ja, det är faktiskt så enkelt, kan jag så kan du. Lika enkelt som det har varit för dig att bestämma dig för alla bantningsmetoder du ska testa, lika lätt för dig som när du har bestämt dig för att kräkas upp din mat efter varje måltid kan du bestämma dig för detta. Bestäm dig helt enkelt för HUR du vill leva ditt liv! Och jag är ganska säker på att det inte är enligt ovan?

Så hur vill du leva ditt liv? Det är här du skriver en lista, målar en bild eller varför inte kommentera det här nedan? Gör gärna det! Punkta upp exakt hur du vill leva DITT liv för att DU ska må så bra som möjligt och bestäm dig för att detta är dina riktlinjer hädanefter! Inga mer bantningsmetoder, inga mer kritiska ord mot dig själv, inget mer hat mot din kropp och definitivt inga mer destruktiva beteende så som tvångsvägning eller liknande. Du har bestämt dig NU!

Här efter måste du själv välja, vill du söka hjälp. Jag sökte hjälp och det är nog det bästa beslutet jag någonsin tagit i hela mitt liv. Det finns hjälp att få och det finns INGET pinsamt med att söka hjälp. Jag ser det tvärtom, att inse att man behöver hjälp och att acceptera det är en styrka, absolut inget annat.

Jag förstår att detta låter tufft, det kommer vara en berg och dalbana som ständigt tar dig på höga toppar och otroligt djupa dalar. Vissa dagar kommer vara kanon, vissa kommer vara fruktansvärda, och vet du vad, det är helt okej. De dagarna det är fruktansvärt är då du kikar in här och läser din kommentar nedan och påminns om varför du gör detta! Eller så går du tillbaka till din lapp och läser den tusen gånger om. Hur vill jag leva mitt liv?

Du är värd att må bra finaste du, och allt du är det är fullt tillräckligt. Men nu är det dags för dig att ta kommando över din kropp och ditt liv, demonen i dig ska tystas ner och accepteras. Han kommer förmodligen alltid finnas kvar, men han kommer att tystna och du kommer lära dig hantera honom och lära dig att han endast är en känsla, han har inte rätt!

5 steg till att börja bli kvitt din ätstörning! 

 1. Lever jag det liv jag vill leva? Bestämt dig! Som jag skrev tidigare, precis som du tidigare kunnat bestämma dig för självförakt, bantningsmetoder och hetsträning kan du bestämma dig för detta. Ställ dig frågan: Lever jag det liv jag vill leva?
 2. Hur vill jag leva mitt liv? Ja precis, hur vill du leva ditt liv? Hur ska du leva ditt liv för att DU ska må så bra som möjligt? Ställ dig frågan om och om igen, gör en lista som du sedan förvarar i säkert förvar, denna ska du nämligen läsa varje dag för att påminna dig om varför du gör detta.
 3. Sök hjälp! Alla kanske inte måste och alla kanske inte vill. Jag gjorde det och det är ta mig tusan det bästa beslut jag någonsin. Jag skämms inte, finns inget att skämas över. Jag har gått hos psykolog från och till sen jag var 10 år gammal och det har hjälpt mig otroligt mycket. Det finns hjälp att få, och att acceptera att man behöver det är en fantastisk styrka, ingen svaghet. Du förtjänar att må bra!
 4. Kasta vågen och radera kaloriräkningsappen please! Någon våg ska minsann INTE få styra över ditt välmående längre och du vet innerst inne exakt vad du ska äta för att du och din kropp ska må bra. Du och din kropp är bästa vänner, ni känner varandra. Ni har bara haft en liten fight och behöver reda ut lite saker. Det klarar ni alldeles utmärkt utan både våg och kaloriräkningsapp!
 5. Vilka följer du på sociala medier? Är du som jag, besatt av sociala medier? Okej det är mitt jobb men ändå 😉 Vänligen sortera bland kontona du följer på instagram samt rensa bland bloggarna du följer. Får dessa verkligen dig att må bra eller är det triggers som hela tiden finns där och påverka ditt beteende? AVFÖLJ!!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
 • Idag säger jag till mig själv att en gång för alla bli frisk. Men på egen hand då jag inte är ”tillräckligt sjuk” enligt ÄSM.
  Jag ska välja välmående, och du är min första förebild för att tackla vägen dit. You go girl.

  Amalia 2017-01-19 11:46:28
  Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!