”Du kan inte ha ångest, du har ju smal midja och breda höfter!”

En @IAMPROUD.se – story!

”Stackars dig som har stora höfter, smal mage och är brun året om.” ”Kolla din midja.” ”Hoppas du har det bra där hemma med din så kallade ångest och alla goodiebags du gottar dig i genom att leva i en lögn.”

collage2

Jag vet inte, har ni lyssnat på förra veckans avsnitt av välmåendepodden? Har ni det så kommer ni känna igen det jag ska ta upp här idag. Jag har varit väldigt beskonad från kommentarer liknande den ovan men denna satte sig liksom i skallen på mig. Jag blev väl egentligen inte ledsen, jag reagerade mer på det faktum att vissa kan ta sig friheten och anse att jag INTE kan ha ångest överhuvudtaget, för min kropp ser ju ut som den gör?

Förrförra helgen valde jag att gå ut med att jag hela helgen lidit av grym ångest, att jag till största delen av helgen hade sovit och gjort saker som måste göras. För mig är det ett stort framsteg att ens kunna stå upp med dessa ångestattackerna. När man som mest bara vill sova sova sova har man ändå en liten styrka att ta sig upp. Jag har ett jobb att sköta och jag vill INTE att ångesten ska få styra och förstöra dagar som jag aldrig kommer att få tillbaka. Jag nämnde aldrig anledningen till ångesten, den var inte kroppslig utan grundade sig helt i andra anledningar men när jag läste kommentaren, att jag ska sluta gnälla och kalla det jag känner för så kallad ”ångest” just för att jag har en smal midja, platt mage och breda höfter som i hennes ögon är den nya trenden, då ska jag må bra? Klart man reagerar och jag ifrågasätter såklart vad för skev värld vi lever i, där vi konstant dra parallellerna att människor med ett visst utseende mår bra? ”Ja men du är ju smal, äter hälsosamt och tränar en massa, klart du mår bra” eller ”Ja men du är ju så lång och smal, du har väl inget att må dåligt eller att va ledsen över?” AMEEEEN HALLÅ I LÅDAN?! Ingen svävar på rosa moln hela tiden, ingen går runt och är lycklig konstant och ingen ska ta ifrån oss rätten som vi faktiskt har för att må dåligt. Det är helt okej att göra det, oavsett vad anledningen är.

Jag har haft ångest sen jag var 10 år gammal och den har visat sig i olika skepnader och former. Demonen som jag alltid levt med och alltid kommer få leva med har visat sig i  form av ätstörningar, separationsångest, relationsångest med mera. Han kommer fram på de punkterna där jag är svag och flyttar sig när jag byggt upp en stark mur på de fronter jag inte längre vill att han ska visa sig på. Kroppsångesten exempelvis, där är muren så stark att han sällan kan ta sig igenom, där har jag kämpat så hårt och vi har nog blivit lite vänner och överens när det kommer till att älska mig själv och min kropp. Men min ångest kommer alltid att finnas där hörrni, oavsett mitt utseende, kroppsform och han skiter fullständigt i hur breda mina höfter är eller hur smal midja jag har.

När min ångest visar sig idag så relateras den till rädslan att vara ensam, det är en kombination av separationsångest och relationsångest skulle man kunna säga. Och för att ännu en gång förtydliga, det är helt okej oavsett hur breda eller smala höfter man har eller hur smal eller bred midjan faktiskt är.

DSC_0238

Ni är otroligt många som stöttar mig och detta var endast en kommentar men jag vill förtydliga detta. Vi måste förstå att man inte kan basera en persons välmående på hur personen i fråga ser ut. Vi kan inte utgå ifrån att en person med en viss kroppsform mår bra eller dåligt, vi har ingen historia kring deras bakgrund.

Och en sak till, jag älskar inte min kropp på grund av mina breda höfter eller min smala midja. Jag älskar inte min kropp för att många anser den som trendig. Jag älskar min kropp för att den är min, och för att jag har accepterat den för vad den är och hur den ser ut.

Jag förespråkar kroppspositivitet hörrni, jag vill lära er och visa er hur man älskar sin kropp och varför det är så viktigt att göra det. Det innebär inte att jag alltid mår bra och är lycklig konstant. Alla är vi människor och jag tänker fortsätta med det jag gör, men jag kommer aldrig hymmla eller undanhålla för er de gångerna jag faktiskt mår dåligt. Jag vill helt enkelt peppa er till en balanserad och hälsosam livsstil och få er att må bättre de dagarna ni ser ner på er själva och kanske mår dåligt. Som ett stöd! Det betyder inte att det inte är okej att må dåligt, men de sakerna man kan till för att må bra bör man använda. Man förtjänar att vara lycklig hela tiden och det ska vara strävan, även om man inte alltid kan vara det! <3

Ni är fantastiska! Glöm aldrig det!

PUSS!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Ååå Du verkar vara en super go tjej 🙂 . Tycker att du har en fin blogg och du tar upp viktiga ämnen. Ångest är något som jag är väldigt bekant med det var förut en stor del av mig. Nu har jag vräkt fanskapet så gott som det går. Det är ju inte riktigt så smärtfritt som det låter. När jag ser bilder på dig så här genom datorn så känner jag energi och du är verkligen så vacker. Många glömmer tyvärr som du själv beskriver det i inlägget….. De som tänker ytligt och tror att bara för att man ser bra ut så mår man bra och har man dessutom fina kläder så måste man ju må jätte bra.
  Det är som att många tycker att bara för detta så har man inte rätten att få må dåligt. Ha ångest och leva med psykisk ohälsa. Men vi har lika mycket rätt att känna som alla andra.
  Jag tror på Dig som Människa !

  Ha det Bäst 🙂

  Minikegirl 2017-03-06 11:24:23 http:%20//www.finest.se/minike
  Svara
 • Amen jesus.. det finns verkligen folk. Ångest kan absolut ha med utseendet att göra, men ångest sitter inte i utseendet.
  Fortsätt att vara så klok som du är, kram <3

  JOSEFINE ANDERSSON 2017-03-02 20:13:04 http://www.josefineandersson.se
  Svara
 • Du är HELT FANTASTISKT GRYM! Så modig och stark. Tack för en kanonblogg.

  Liz 2017-03-02 08:09:29
  Svara
 • Det finns verkligen folk till allt , personer som slänger ur sig elaka kommentarer tror jag i grund o botten gör det av ren avundsjuka & att dem själva inte mår så bra ! Jag har fått SÅ många elaka onödiga kommentarer sen jag blev mamma i november. Det klankas ner på mon kropp hur fet jag är & hur vidrig min kropp ser ut med bristningar och lite lös extra hud som man får efter en graviditet, att jag skulle vara en usel mamma som
  Bara klagar på att jag är trött när jag inte får sova & att det skulle vara synd om mitt barn o ha mig som mamma.. dessa människor & dessa kommentarer.. de tog hårt i början jag grät ville sluta blogga och trodde på riktigt att jag var usel fet o värdelös eftersom dom sa de.. men på nått vis har jag lyckats lära mig att dessa få människor som delar dessa onödigt elak kommentarer bara är avis eller själva mår dåligt och måste trycka ned andra kan jag idag istället tycka synd om dom personerna för innerst inne vet jag ju sanningen . Jag hoppas du inte får fler av dessa kommentarer , du är verkligen fantastisk Fia! En riktigt inspiration och bra förebild ! Heja dig ❤

  Ellen 2017-03-01 21:07:52 http://www.ellenschutz.se
  Svara
  • Svar på Ellens kommentar.

   en helt ärligt! Vad är det för människor som kläcker ur sig så vidriga kommentarer. Usch, blir så ledsen men samtidigt stolt över dej, så starkt att kunna se det så. Det är deras problem och inte ditt och man har allvarliga problem om man har mage att lägga sånna kommentarer. Tacksnälla du för din kommenatar. Du är fantastisk!!

   fiiaan 2017-03-01 21:27:10
   Svara
 • Vilket bra inlägg! Precis som du säger kan ångest komma i olika former och man kan bära på ångestdemoner oavsett vem man är eller hur man ser ut. Förespråkar också kroppsposivitet och kämpar ständigt med att tycka om mig själv och min kropp. Jag vill och försöker vara min egen bästa vän 🙂

  jessica 2017-03-01 20:45:17 http://www.nestorforlag.se/blogg-2/
  Svara
 • Heja dig och ditt bra budskap! Du har rätt till att vara hela dig med alla känslor och tankar. ♡

  Sofia 2017-03-01 20:06:28
  Svara
 • Alltså det finns verkligen de som inte alls förstår det här med ångest…fy, ett av det värsta som finns. Man kan inte hjälpa att den kommer..den bara gör det. Jag har upplevt ångest bara i mitt vuxna liv och lider verkligen med dem som har det ofta och länge. Det spelar ingen roll hur man ser ut vad man äter eller hur mycket vänner man har. Kommer ångesten, så gör den det och ofta med besked..
  Hoppas du får må bättre snart..Stor kram till dig! 🙂

  Anna 2017-03-01 18:07:06
  Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!