Vägen till en bättre självkänsla!

En @IAMPROUD.se – story.

Vägen till bättre självkänsla kan vara ganska lång och krokig. Något som egentligen, enlit mig, borde vara så jäkla självklart, är bland det svårast som finns i livet. Att faktiskt tycka om oss själva, acceptera och själva och vara snälla mot oss själva. Vi är alla uppvuxna med ”Behandla andra som du själv vill bli behandlad”, det har liksom blivit inpräntat sen barnsben och dagistider, den gyllene regeln. En underbar regel, men idag ska vi lägga fokus på tvärtom, ”Att behandla oss själva som vi behandlar andra”. 

DSC_1116

Jaaa, för jag tror knappats att orden du säger till di själv i spegeln är något du någonsin skulle kalla din bästa vän, en vän, eller ens en ovän? Nää trodde faktiskt inte det. Jag själv har varit likadan. Velat alla andra väl, varit så snäll och velat vara omtyckt av alla. Men mot mig själv har jag varit en djävul. Jag har levt med förakt och misstro och fruktansvärt dålig självkänsla. Men inte längre!

Ni är så många som mailar. Och lova mig, sluta aldrig med det! Jag älskar att läsa era mail och jag gör verkligen mitt bästa att svara på dom.

Först och främst kanske vi ska reda ut skillnaden på självförtroende och självkänsla? Självkänsla är samma sak som att VARA. Det är en medvetenhet om vårt eget värde och att vi duger som personer. Självförtroende är istället samma sak som att GÖRA. Tron på vår egen förmåga att prestera helt enkelt. 

Vi blandar ofta ihop dessa två och när vi gör ett misstag eller ett fel tror vi att vi ÄR fel, inte att vi har GJORT fel. Otroligt viktigt att komma ihåg skillnad. Ibland gör vi misstag, men det innebär inte att vi är misstaget! <3

Jag har satt ihop lite tips hörrni som jag vill att ni testar. Kom ihåg att detta är en process, detta är inget som kommer bli förändrat under en natt. Det var inte så för mig och det kommer inte vara så för dig heller, Det krävs träning, tålamod och tid men åhhh, det är värt det! Jag lovar!

DSC_0818

collage

Fias 6 tips till en bättre självkänsla!

 1. Behandla dig själv så som du behandlar andra! Du skulle aldrig skrika åt någon annan om någon gjort dåligt ifrån sig på din arbetsplats eller på ett prov i skolan. Du skulle istället trösta och komma med peppande ord och berätta att personen inte är alls så värdelös som de känner sig. Gör detsamma till dig själv. Behandla dig själv som en person du tycker om, för det är du!
 2. Spegelutmaningen!! Jag har tjatat om denna innan, jag vet men den är väldigt viktig och väääldigt effektiv. Ställ dig i spegeln och säg 5 icke-kroppsliga saker som du älskar med dig själv samt 5 kroppsliga saker som du älskar med dig själv. Skriv ner dem på en lista och ta med dig dem överallt. Tvivlar du, läs lappen om och om igen. Allt eftersom kommer du kunna fylla i flera saker och tillslut kommer inte lappen behövas längre.

3.  Fokusera på det du vill, inte vad andra vill! Det är dags att börja göra saker för DIN skull. Vad mår du bra av? Sluta från och med idag att göra saker för att imponera på andra. Fokusera på dig själv, ditt värde och din vilja. Vad vill DU?

4. Sluta lägg skuld på dig själv! Okej, har du gjort något elakt eller sagt något du kanske inte borde sagt som du ångrar, försök ställa det till rätta. Men sluta skuldbelägga dig för saker som inte är dit fel eller som du själv inte kan påverka. Det är inte ditt fel att det exempelvis är krig på jorden, därför ska du heller inte behöva känna skuld över det.

5. Lär dig att leva i nuet! Vi oroa oss alldeles för mycket (jag behöver leva med som jag lär här så detta tipset anammar även jag, QUEEN OF WORRIES, det är jag det). Det enda vi kan påverka är nuet egentligen, vad som händer imorgon eller om två veckor vet vi inte. Öva på att leva i nuet, sluta längta efter helger och semestrar, gör vad du kan för att må bra, här och nu!

6. Ta dig själv på allvar! Du och din kropp ska leva med varandra för alltid. Du är den enda du kan räkna med livet ut, det är dags att bli vän med den personen nu. Ha egentid och prioritera dig själv ibland för en gång skull. Självklart ska du fortsätta vara ödmjuk, en god vän/flickvän/barn/barnbarn och allt sånt men bara för att man väljer att prioritera sig själv och sätta sig själv i första hand innebär inte det att man blir en dålig, egoistisk person.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

  senaste från Mode

  Metro Mode Club

  SE ALLT
  metro mode rekommenderar

  Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!