”Jag orkar inte mer, det får fan vara bra nu” och mina fingrar googlade snabbare än kvickt fram telefonnumret till Halmstads ätstörningsenhet.

För mig va det nog alltid magen som las mest fokus på. Eller nää, när jag tänker efter va det både mage, lår och rumpa. Jag minns det så otroligt väl. Vi var i Mellbystrand, det var början av 2000-talet och det va otroligt modernt med croppade linnen, minns ni? Det var modernt att visa magen och jag vill så gärna men satan så missnöjd jag var. Jag skämdes över mig själv, över min kropp och över den jag var. Här var jag tolv år! TOLV år! En tid där det väl egentligen borde läggas fokus på annat? Och samhället har inte förbättrats, snarare försämrats.

”Jag har spenderat för många timmar i hysteri över vad jag ska ha på mig för kläder för att sen klä mig i något som ändå gömde min kropp, i nedsläckta rum för att jag skämdes över hur jag såg ut och över den jag var, på solsemestrar där tankarna aldrig varit där och då utan i någon form av fängslande vikt och kroppsfixeringsbubbla och i desperat försök att förminska min stora skönhet till rumpa. Dagen då jag bestämde mig för att tillåta mig själv vara lycklig, le och älska den kroppen jag har och säga FUCK THIS SHIT, är den dagen då jag blev fri! Och den styrkan, den besitter vi alla.”

Hur, vad, när och vart? Jaa, vart början man? Jag ska göra mitt bästa på att ge er några simpla tips mina favoriter. Jag önskar att jag kunde hjälpa er alla personligen, men detta får bli mitt sätt att iaf försöka hjälpa er. För tro mig, jag vill ta er därifrån. Jag vet hur ni har det och hur ni lever, men jag vet också hur det är att vara på andra sidan. Som jag skriver, styrkan att säga FUCK THIS SHIT och gå vidare besitter vi ALLA, det är inte enklare för mig, dig eller dig. Det är inte enklare med en kropp som ser ut si eller så, det är samma, för alla!

Allt började så för mig, efter att ha levt med detta i tolv år, fick det vara nog. Jag hörde mig själv säga orden ”Jag orkar inte mer, det får fan vara bra nu” och mina fingrar googlade snabbare än kvickt fram telefonnumret till Halmstads ätstörningsenhet. Jag hade bestämt mig. Och jag har hållt kvar i det sen dess, sen våren 2015! Här började resan till ett liv. Jaaa, ett liv med de rätta glasögonen på nästippen. Där jag ser mig för vad jag är, fantastisk och helt perfekt och med en kropp som duger alldeles ypperligt. Inget behöver längre ändras för jag trivs med varenda centimeter av mig. Visst är det sjukt? Vi föds med lyxen av att vara helt unik, till ett liv där bara vi själva sätter gränserna och alldeles för många väljer att lägga allt fokus på självhat. Till en kropp som fungerar, som är frisk och som kan göra allt vi drömmer om. Du kan säga stopp när du läser detta, för jag tror detta påverkar dig. Hur känns det när du läser det? vad fylls du av för känslor? Känn efter bästa du och ta åt dig av tipsen jag ger dig nedan. Det är nämligen det som funkat för mig ! <3

Hur börjar du?

 1. Frågeställning! Hur vill JAG leva mitt liv? Punkta upp allt du kommer på i huvudet när det kommer till din livsstil. Vad vill du göra? Hur vill du må? Detta ska inte ha något med ditt utseende att göra utan endast hur du vill att ditt liv ska forma sig i framtiden samt hur du vill känna dig när du vaknar upp varje morgon. Så, påbörja listan innan du gör över till nästa punk!
 2. Acceptera! Här kommer nog den lite svårare delen. Punkta upp hur ens drömliv ser ut är väl ingen konst men detta. Här behöver du acceptera dig själv och dina egna förutsättningar för hur ditt liv ska och kan se ut! Alla har vi inte samma liv och livsstil. Däremot har vi ALLA samma förutsättningar till att bestämma sig för hur vi vill må och faktiskt genomföra det! Alla har kanske inte samma förutsättningar i livet, men vi alla kan bestämma oss för och styra VAD vi vill tycka om oss själva, oavsett  kroppsform!
 3. Bestäm dig! Jag kallade min ätstörning för den lille gubben. Jag föreställde mig honom nämligen , som en liten gubbe, lika stor som ett pekfinger, med hög hatt, ditmålat ansikte med mustasch som satt på min axel och sa elaka saker till mig. Jag bestämde mig för att han inte skulle få bestämma längre. Han fanns där hela tiden, men jag valde att lyssna på honom men inte reflektera över det han sa. Tillslut blev hans röst lägre och lägre. Nu hör jag den inte ens längre…
 4. Va snabb när ångesten kommer! Har du kanske ätit något som ”den lilla gubben” anser som onyttigt kan ångesten snabbt komma och du väljer att göra saker du snabbt kommer ångra, kräkas, väga dej, spegla dej och kritisera dig själv och din kropp. Här gäller det att vara snabb. Sätt dig ner, med papper och penna, skriv ner allt som pågår i ditt huvud. Skriv, skriv, skriv. På så vis uppehåller du dig själv till att inte göra något dumt och ångesten kommer att avta! Jag avr otroligt duktig på att spegla mig. Jag klämde och kände och jämförde. När jag fick lära mig detta var jag snabb på att fånga upp ångesten. Man kan inte stoppa den, man måste acceptera den och låta den komma, men den får inte ta över. Därför är penna och papper så grymt. Du blir sysselsatt!
 5. Kasta iväg triggers! Jag har nämnt vågen tidigare och jag nämner den igen. Kasta den. Kasta allt som på något sätt kan få dig att mäta ditt eget värde i vikt och storlekar. Du behöver nämligen inte dem längre, ditt fokus ligger inte där. Vågen, måttband, loggböcker och kaloriappar, BORT!!

Tips och trix på hur du kan använda detta, I PRAKTIKEN!

 1. Listor på ditt ultimata välbefinnande liv! Här ska du göra en lista på det liv du vill leva. Saker du vill göra, saker du vill uppnå med mera. Här är det heller inte fokus på utseende utan endast saker som du som person drömmer om. Vart vill du resa? Vad vill du jobba med? Hur många gånger är rimligt för dig att träna i veckan? Ja ni vet, sånna saker. Börja med att köpa ett snyggt block eller en fin anteckningsbok, färgglada pennor och börja skriva. Det kan vara i bucketlist form, eller i mindmap form. Vad som passar dej. Listan ska du spara och återgå till när du känner tvivel. Kopiera kanske upp några också så du kan ha med dej dem på springande fot?
 2. Spegelutmaningen! Japp, en återkommande punkt men den är grym!  Ställ dig framför spegeln och nämn 5 kroppsliga och 5 icke kroppsliga positiva saker med dig. Vilka fantastiska ögon du har, hur snäll och ödmjuk du är. Va snäll mot dig själv nu, va genuin! Du är fantastisk och det ska du själv få dig att förstå! Skriv ner dessa sakerna i samma anteckningsblock och förvara på ett säkert ställe. Rabbla dessa sakerna det första du gör i spegeln när du vaknar varje morgon samt det sista du gör innan du somnar på kvällen. Allt eftersom ska du fylla på listan med fler saker, ju mer självsäker du blir. Tro mig, detta funkar!!
 3. Välj rätt på sociala medier!  Här kan du göra ett aktivt val. Statistiken säger att dagens ungdomar scrollar i sina flöden cirka 12 h per vecka. Inte konstigt vi mår dåligt med tanke på den skit som faktiskt finns där, också! Rensa bland konton du följer, bort med energitjuvar och fram med det som inspirerar dig och ditt nya, självsäkra liv! <3
 4. Låt rätt människor få vara dej nära! Lite liknande sociala medier tipset fast i IRL. Omringa dej av människor som lyfter dig, inte sänker dej. Ingen människa ska kunna ge dig ångest bara genom att existera, väck med dom i så fall. Ska du kunna acceptera dig själv för den du är, måste du var omringad av människor som gör det också, annars jobbar du i motvind!!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
 • Jag älskar din blogg! Behöver tips och råd!!! Kommer ur ett långt förhållande och ska börja dejta hade jag tänkt. Men alltså jag blir såååå osäker när det kommer till killar! Alltså har börjat tindra men blir så osäker på om jag duger som jag är. Ibland kan jag verka självsäker men är fan bara ett spel. En kille jag skrivit med i 2-3 veckor skrev jag till idag men han blev bara frustrerad och arg över ingenting och slutade helt plötsligt att svara. Mina vänner säger att han är en idiot som inte förtjänar mig! Varför kan inte jag se detta???? Mår så dåligt över att han är arg på mig, sån klump i magen

  Linnea 2017-09-21 21:41:29
  Svara
  • Svar på Linneas kommentar.

   Jag ahr fått lära mig i dejtingvärlden att bara vara mig själv, fullt ut! Lika bra att inte spela några spel och endast köra med öppna kort! Det är ju dej han ska bli kär i, inte någon fakeperson.
   Kanske är du inte redo? Din självsäkerhet bör vara på max bästa du! <3 Jag använder inte tinder då det fick mig att må sjukt dåligt och kommer troligtvis aldrig ladda ner den appen igen, kanske du skulle ta ett break ifrån den?

   Stor kram

   fiiaan 2017-09-26 12:55:07
   Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!