Breaking-up-with-plastic – 10 enkla sätt att minska din platskonsumtion i din vardag!

I ett stolt samarbete med Froosh och deras breaking-up-with-plastic-kampanj har jag fått äran att vara med och sprida detta viktiga budskap hörrni!

Jag har ju sagt det förr, och jag säger det igen, även om ni alla vet mycket väl vid det här laget, hur mycket jag älskar att bo i just Halmstad. Det finns många anledningar till det, men den främsta är havet. Närheten till havet. Där kan jag andas, jag kan känna mig fri på ett helt annat sätt än på andra ställen. Ja, det är en frihetskänsla det förmedlar, havet alltså.

Dock förstör vi det hörrni, jag tror vi alla vid det här laget vet att plast är ett hot för miljön men jag tror inte riktigt vi kanske förstår i vilken omfattning.

Jag fick en chock när Simone berättade att det finns en gigantisk ö av sopor som flyter runt i Atlanten, som till allra största del består av miljarder små plastbitar. Denna jätteö flyter alltså runt i havet och utgör ett stort hot för det marina livet. En hälsofara för fiskar, havsfåglar och andra av havets djur helt oventandes om riskerna av att äta dessa sopor. Visste ni detta?

Jag tänkte själv på det i Kambodja, främst på ön Koh Rong där det bodde ett team som dagligen åkte ut och dök för att rengöra reven runt om ön. Jag såg plast överallt, vilket självklart gjorde mig ledsen, men som också fick mig att vakna. Vad kan jag göra för att påverka detta?

Alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Det kan vara så simpelt som att faktiskt använda SOPTUNNORNA som finns överallt i vårt land, istället för att slänga plast och skräp på stränder och gator.

Jag gör det bland annat i form av att ta betalt för påsarna på jobbet. På så vis tänker både jag och kunderna till en extra gång. Behövs verkligen en påse? Jaaa, man tänker till en extra gång när man måste betala för dem och det har visats sig vara väldigt effektivt!

Froosh gör det genom sina fantastiska glasflaskor. Glas är återvinningsbart i all oändlighet och utgör sååå mycket mindre skada för miljö och natur. Jag kan definitivt göra mer än vad jag gör nu, därför har jag listat upp en lista här nedan på saker som både du och jag kan göra i vår vardag för att min ska vår konsumtion av plast 🙂 Som sagt, ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Så är du med mig? Med start idag vill jag öka ditt medvetande i denna frågan och tillsammans med Froosh uppmana dig, och även mig själv ännu en gång, att tänka två gånger innan vi använder plast.

Vilken utav punkterna känner du att du kan börja med på en gång? 🙂

Breaking-up-with-plastic – 10 enkla sätt att minska din platskonsumtion i din vardag!

 1. Byt ut tändare mot tändstickor! Är du rökare eller bara som jag, inte kan tända med tändare utan att bränna mig, använd tändstickor istället! Tomma tändare är bland det vanligaste föremål man som hittas på slängda på stränder  runt om i världen!
 2. Köp en sodastreamer! Japp, här sparar vi både pengar och minska på engångsplastanvändningen genom att bubbla vårt eget bubbelvatten. För visst är bubbelvatten magiskt gott? 🙂
 3. Minska konsumtionen av plastbestick! Tacka nej till take-away bestick och ta med dina egna istället. En ganska enkel sak att göra egentligen, eller hur?
 4. Plastpåsar! Tänk efter en extra gång? Behöver jag en påse? Många butiker har fina tygpåsar idag som man kan använda istället. Jag använder mina platspåsar till att slänga soporna i hemma i köket så jag måste verkligen komma på ett annat sätt att göra istället. Här får ni gärna tipsa mig? 🙂
 5. Undvik flytande två! Flytande två kommer oftast i plastförpackningar och jag vet, det är sjukt snyggt att ha tvål i en snygg behållare inne på toan. Jag kommer dock sluta med det när min tvål är slut. Återgå till fast vanlig tvål, it is 🙂
 6. Släng inte skräp/plast i naturen! Använd papperskorgar hörrni! De finns där för att vi inte ska slänga vårat skräp på marken, det är värt den extra promenaden på stranden efter en härlig grillkväll istället för att bara lämna kvar allt (japp, det finns folk som gör det).
 7. Återanvänd dina glasbehållare! Yess, jag visste att de fanns en anledning till att spara så mycket glasburkar som jag har gjort! 😉 Nej men seriöst, det mest vi handlar i butik, allt från lingonsylt till pesto kommer ju i glasburkar. Återanvänd dem. Funkar alldeles utmärkt som take-away mugg eller till att förvara yoghurten i på morgonen 🙂
 8. Välj dina frysta livsmedel! Jag köper en del fryst frukt, bär och grönsaker. Tyvärr kommer mycket i plastförpackningar men där finns kartongalternativ till vissa också. Välj dem istället när alternativet finns 🙂
 9. Köp lådor, inte plastförpackningar! Tvättmedel, disktabletter och andra förbrukningsvaror får att köpa i kartong istället, i alla fall i många fall. Välj kartongvarianten om det går, det är enklare att återvinna 🙂
 10. Prata med andra! Man bidrar bara genom att berätta detta för andra. Genom att sprida sånna här simpla saker kan fler bidra till en bättre miljö. 🙂 Ju fler som minskar plastanvändning, återvinner plasten rätt och slutar skräpa ner, desto bättre miljö får vi nu och de kommande generationerna 🙂

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

  senaste från Mode

  Metro Mode Club

  SE ALLT
  metro mode rekommenderar

  Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!