”Jag bryr mig faktiskt inte ett skvatt om vad du tycker, men det finns andra som fortfarande gör det”

Att jag är otroligt befriad från hatkommentarer är jag otroligt tacksam. Det är väldigt sällan jag får någon form av hat på mina sociala kanaler… Det jag dagligen får bemöta är något annat. Det är något som folk tror är komplimanger, men som i själva verket är nedtryckande, antingen mot mig eller mot mina följare.

Jag har sen jag började växa på Instagram (det vill säga i närmare två år nu) fått bemöta diverse ”komplimanger” från både män och kvinnor som är direkt skrämmande. Jag har fått perspektiv på hur mycket mer som faktiskt påverkar vår självkänsla och sättet vi ser på varandra. Det är inte bara sociala medier, löpsedlar, tvprogram där man pratar dieter och liknande. Lika stor del påverkas vi av hur vi pratar, dels med varandra men också om andra.  Jag ska förklara hur jag menar…

I två år ( till och från ) har jag fått kommentarer i mitt flöde som tyder på att jag ska vara jävligt glad över hur jag ser ut, jag är ju normsnygg och har absolut inget att gnälla över. Jag har haft turen att få se ut som jag gör och de som då skriver detta menar helt enkelt på att jag inte borde förespråka kroppspositivtet eller prata om självkärlek och kroppsångest, för att jag helt enkelt är för snygg!? Något som kanske är avsett som en komplimang från personen som lämnat denna kommentar hos mig, men som i själva verket är ett uttryck som säger ”DU har ingen rätt att tycka illa om din kropp, du är normsnygg och har det lättare i samhället än vad andra har”.

Jag känner såhär: 1. Påstår man det har man noll koll på hur självkärlek och kroppsångest funkar. 2. Det har inte med att göra hur vi ser ut, det har att göra med hur vi väljer att se på oss själva, och varandra. 3. J3e_ag ska varken behöva gå upp eller ner i vikt för att få förespråka kroppspositivitet. 4. Kroppspositivitet handlar om att hälsosamma kroppar kommer i alla olika storlekar och former och att man ska ta hand om sin kropp, inifrån och ut! 5. Det är inte enklare eller svårare för NÅGON, alla har vi hjärnspöken, saker vi är mer och mindre nöjda över, det spelar ingen roll vilken kroppsform vi har. 

Att skriva dessa ord, även om det då är menat som en komplimang, är inte okej. Mitt syfte är att hylla min kropp i hopp om att inspirera andra till att våga göra detsamma. Vi lever i ett samhälle där det är otroligt kategoriserat idag när det kommer till våra kroppar. Det handlar inte om att exkludera någon kroppstyp, det handlar om att inkludera alla kroppstyper. Så bara att göra detta klart, jag behöver inte gå upp eller ner i vikt för att förespråka kroppspositivitet, okej?

Sen har vi nästa typ av komplimang som nästan gör mig ännu mer förbannad. De som skrämmande nog kommer från både män och kvinnor. Män som gärna vill uttrycka sin attraktion till mig och min kropp genom att säga ”Så ska en kvinna se ut”…. Vadå ska se ut? Det finns väl ingen som ska någonting!!! Att kvinnor använder samma argument, fast att det låter mer åt detta hållet ”Män tycker att det ska vara lite mer att ta i” eller ” Jaa, det ska ju vara lite att ta i, annars är det ju inte kul!?” . Låt oss säga såhär, mitt mission med allt jag gör är att motarbeta denna syn. Mitt jobb handlar aldrig om att exkludera det smala, det smala är precis lika fantastiskt som allt annat. Det handlar inte om att få bort något för att plocka fram något annat. Då kommer vi ju inte precis framåt i utvecklingen eller hur. Då är vi tillbaka där vi började. Med kroppsideal och krav på våra yngre hur man ska se ut och tydliga riktlinjer på hur man INTE ska se ut om man vill bli accepterad i samhället. Så hörrni, mitt jobb kommer aldrig vara att exkludera något. Jag pratar för min kropp och för att förhoppningsvis nå fram till din, din och din och få dig att förstå att du är vacker. Utan att varken gå upp eller ner i vikt, med eller utan en vältränad rumpa och med plattmage eller utan platt mage.

Att få höra dessa kommentarer är jag så innerligt trött på. Så för att samanfatta detta helt bara: Kroppspositivitet handlar om att älska sin kropp, inte älska sin kropp OM den ser ut på ett visst sätt. Jag tänker varken gå upp eller ner i vikt för att jobba med det jag gör. Min kropp trivs, den mår bra, det är vad kroppspositivitet innebär. För er alla som tror att det handlar om att exkludera det smala och plocka fram den kurviga. FEL IGEN!!! Jag kommer göra mitt innersta för att INKLUDERA och få detta  inpräntat  i sammhällets hjärnor.

Överens? GRYMT!!!! 🙂

Och glöm inte,  hälsosamma kroppar ser olika. Din kropp duger!!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Ville bara ge en reflektion på ”norm” som jag upptäckt det senaste halvåret: Jag har i stort sett bara följt dig (förutom mina ”kompisar) på Instagram, därmed har mitt flöde bestått av många bilder på din kropp, en kropp som är vacker oavsett, men där jag tänkt att så bra självkänsla har jag ju tyvärr inte. Tills jag märkte att jag, trots viktuppgång på ett par kg det senaste året så ser jag mig nu som vacker! Kanske är det bättre självkänsla, men inte helt otroligt är det att jag matas med din härliga energi som talar om för mig att jag är vacker i vilken form jag än kommer i, din kropp blir ju helt plötsligt normen eftersom det är den jag matas med. Därmed sagt hur viktigt det är att det finns alla sorter att kolla på, det behöver inte vara att man är intresserad av kroppar, utan tvärtom, att du har en kropp blir sekundärt från den energi och de tips du ger om lite av varje. Att jag inte följer andra beror på att jag vill följa personer som har något mer än bara en kropp att visa upp och du passar mig väl(nej, reser aldrig utomlands) till stor del vad gäller shopping, mat, inredning och yoga, samt din bakgrund med ätstörning. Min fråga är; har du några tips på var man finner äldre (du är rätt ung ändå) som har problem med ätstörningar, de finns liksom inte på webben. Kanske skäms de, kanske är de inte friska, vad vet jag, men jag saknar personer i min egen ålder och äldre 45+ alltså. Bara något jag märkt, att det finns en tystnad kring de i min ålder och uppåt, undantaget ex anorektiker. Men bulimi och överätning är så himla skambelagt och inget det verkar som att de i min egen generation törs lyfta till ytan.
  Häromdagen var jag på underbara Öland och där såg jag ju också att tittar man på en medelsvensk badstrand, med personer i medelåldern, ja då är vi alla i olika former och för första gången kunde jag gå runt utan att skämmas för mig själv! Tack för att du är en toppeninspiration, jag trodde faktiskt inte på denna inspirationsmakten som du förmedlat innan, men den funkar verkligen och det erkänner jag nu med glädje! Ha en fin fortsatt vecka!!

  Malin Jogård 2018-07-18 19:04:50 http://www.malinjogard.com
  Svara
  • Svar på Malin Jogårds kommentar.

   Vad jag blir glad att du uppskattar det jag gör ❤️❤️ Tack snälla för dina reflektioner! Jag förstår och ser vad du menar, men det är svårt att förmedla det jag gör på ett så starkt vis utan att ge en blick av min kropp. Det är det jobbet jag gör. Sen måste man själv välja att fokusera på att förstå vad jag menar. Att jag aldrig menar att jag vill inspirera någon till att se ut som mig, utan att se ut som sig själv. Men det är svårt för mig att inspirerar er till att se ut som vem som helst, då jag är jag och besitter den kroppen jag gör ❤️
   Åhh jag förstår. Jag vet faktiskt inte, jag känner till Mia Skäringer och Stina Wollter som är äldre. Annars tror jag att det mest är den yngre generationen som tagit sig an denna uppgift! ❤️❤️❤️

   sophiaanderberg 2018-07-18 20:53:24
   Svara
 • Tack för att du är du! Tack för din dagliga pepp! Blir lika glad varje gång av dina fina ord och din inställning ❤

  Emelia 2018-07-18 11:54:14
  Svara
 • Superbra skrivet!

  Karin 2018-07-18 10:32:01
  Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!