Svar på frågestund om ätstörningar, självkänsla, självkärlek etc – Del 3!

Heeej fina ni! Jag vill börja med att säga megatack till den fina responsen jag fått kring gårdagens inlägg. Det betyder mycket för mig att ni uppskattar denna typ av inlägg då de ligger mig varmt om hjärtat. Genuinitet och äkthet är väl bland det bästa som finns, eller hur? Därför är det extra viktigt att inte glömma att alla är människor med känslor 🙂 Största kramen till er alla. Tack för att ni är ni!

Nu hörrni, är det dags för sista delen av frågestunden jag hade här i förrförra veckan. Älskar när ni stället frågor så fortsätt med det. Är det något jag märker är återkommande tar jag gärna upp frågan i ett helt blogginlägg så ni alla får ta del av den 🙂

Q:

Hej finaste Fia =) du är då grym och sprider så positiv energi heja dig! Jag har en fråga som gäller mitt barn på 12 år, hen har gått upp en hel del i vikt och trivs inte jättebra med sin kropp, men i övrigt en glad och positiv prick. Har du tipps på hur jag kan aktiverat hen utan att skapa dåliga tankar som fokuserar på vikt, utan på hälsa. Är en hel del stillastittande, dataspel för alla kompisar de flest har sluta på deras aktiviteter. Jag vill skapa lustfylld aktivitet, försökt med fotboll, innebandy osv men eftersom ingen kompis vill hänga på så är de inget som lockar tyvärr. Hen vill träna på gym, men då måste jag vara med, och gör de gärna men vill liksom få dem röra på sig själva komma ut. Pokemon är såå ute nu tydligen fick ja höra haha ? så den gick inte heller. Tar gärna emot tipps om du har =) kram

A:

Heeej fina du! Åh jag förstår problematiken men jag blir så otroligt glad att du väljer att se det på detta viset. Det  är så jag ser på det och det är så jag vill att mina barn ska se på det. Motion för att må bra och leva länge, inte för viktminskning som fokus. Våra barn är ju otroligt stillasittande idag. Har hen några intressen som man kanske kan anamma? Dans är ju en superhärlig motionsform om man gillar det. Stark sammanhållning och lätt att få nya vänner. Annars kan man ju hitta på någon form av lek, där det involverar cykling eller promenad med olika utmaningar där det kanske väntas en belöning eller ”skatt” i slutet. Annars tänkte jag mej alla dessa trampolinparker som nu öppnat, Freemovr och Yoump för att nämna några. Det ska ju vara fantastiskt kul, något jag själv vill hitta på. Alternativet är ju också att ni gör det till en grejj, ni två. Träning tillsammans, antingen gym eller ute i naturen 🙂 Hoppas du fick lite nya tankar och idéer. Jag tror det är viktigt för barnen att få vara med oss när vi utför diverse aktiviteter. Det får intresset att väckas hos dem, vill jag tro 🙂


Q:

Hei!
Først vil jeg bare si tusen takk for at du er du. Elsker din blogg og instagram. Jeg er dessverre overvektig og trives ikke i min kropp. Det er viktig for meg å gå ned i vekt, men det skaper så mye stress. Tenker konstant på kropp og mat. I dårlige perioder overspiser jeg alt jeg kommer over og går opp i vekt. Vil ha et normalt forhold til mat. Nå veier jeg mer enn noen gang, over 90 kilo. Jeg vil gå ned i vekt uten stress, men hvordan?

A:

Heeej fina du. Åh tack snälla för dina fina ord, det värmer verkligen <3 Jag förstår hur du menar, att ha en trivselkropp där man trivs och känner sig bekväm. Det du behöver göra är att ta bort vikten i från det och satsa på må bra. Jag tror att det är tankarna på viktnedgång och vikten som kanske gör att du blir stressad, stämmer det? I så fall tycker jag bara att du ska sluta bry dig om vikten helt och hitta en livsstil som du trivs med. Ett sätt att motionera som du trivs med och att ha i huvudet att man kan äta allt men med balans.


Q:

Hej!
Vill börja med att säga att jag tycker du är grym ?
Sedan till min fråga; hur balanserar du kroppspositivismen med hälsoaspekten (både fysisk/psykisk)? Don’t get me wrong, jag är väldigt FÖR alla er inspiratörer i sociala medier som betonar att hälsa och välmående inte sitter i skalet utan på insidan. Men, eftersom jag själv tycker det ibland är svårt att balansera detta med att äta tillräckligt sunt för att må bra och på det sättet visa självkärlek till sin egen kropp, så skulle jag gärna höra dina tankar om ämnet!! Hoppas att du förstod frågan, även om den var lite otydlig.. ? Tacksam om du ville svara på den!
KRAM! <3

A:

Heej fina du! Tusen tack, vad glad jag blir att du uppskattar det jag gör 🙂 Ohhhh vilken rolig fråga! Jag förstår precis vad du menar. För mig handlar det om självkärlek inifrån och ut, och det innefattar motion och hälsosam mat. Motion är för mig superviktigt i mitt kroppspositiva liv. Dels är det viktigt för kroppen men psykiska aktivitet, men lika viktigt är det för vårt psykiska välmående med just träning.

Jag tränar och äter bra för att leva länge. Men inget är ju hälsosamt om man i samband med detta mår dåligt psykiskt, eller hur? Därför behöver man hitta den där balansen som du också nämner. För mig hjälpte det att helt sluta förbjuda mig själv saker. Förr hade jag en dag i veckan då jag fick äta ”onyttigheter”. Då kunde jag varje dag sukta över godis och sötsaker och kunde riktigt längta till lördag för att få äta idag. Idag får jag äta godis när jag vill, då är det helt plötsligt inte roligt att längta efter det längre och helt plötsligt är jag inte alls sugen på det i den bemärkelsen som jag var innan. Jag tror man kan äta allt men inte alltid. Att man kan äta allt, med måtta. Hälsa är ju även att stimulera sina psykiska begär, eller hur? För mig är hälsa absolut att käka smågodis en lördags kväll (eller vilken kväll som helst) likväl som att motioner/träna och käka hälosam mat. Jag tror att vi gör det svårare för oss än vad det egentligen behöver vara. Allt med måtta, så enkelt är det egentligen.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!