Miljöångest!?

Jag hörde ett uttryck igår som fick mig att reagera; Miljöångest! Något som våra barn kommer att få leva med.

Jag rös till när Rasmus i måndags berättade för mig vad han hade hört/sett på tv… Mindre än 10 år kvar. Skärper vi alltså inte till oss har vi mindre än 10 år innan temperaturen höjs! Jag har läst olika. På vissa ställen har vi  10 år kvar, på vissa ställen 10 år på oss att bättra oss. Men det spelar ju egentligen ingen roll, något måste ju göras oavsett! Vad ska man tro? Är det sanning? Vill dom bara skrämmas? För mig spelar det egentligen ingen roll om det är sanning eller om de vill sätta eld i baken på oss. Det hjälpte mig att börja tänka. Vad kan jag göra för jorden? Alla kan ju inte göra allt, men alla kan verkligen göra något.

Detta är något många redan lider av, just miljöångest och rädsla för vad som kommer hända om det inte skärps? Det är också något våra barn kommer bli mer medvetna om och känna, det är något som kommer påverka dem.

Jag drabbades av extremt dåligt samvete, dels för att jag hittills inte gjort så mycket som jag kanske kan göra, det erkänner jag. Men också för att jag och så många andra blundat för detta under en alldeles för långt tid. Jag vet seriöst inte vad som är sanning eller ej, men det spelar faktiskt ingen roll för min del, något kan vi alla göra.

Jag tänker inte predika här vad ni ska göra, hurvida ni ska ta ställning med mera. Man får välja själv vad man vill göra och vad man vill tro. Däremot är syftet med detta inlägget från min sida att be om hjälp, hur gör ni? Vad gör ni för att värna om miljön i er vardag? Det finns ju så simpla grejjer man kan göra, och som jag tidigare skrev, alla kan göra något men alla har såklart inte möjlighet att göra allt. Så hur gör ni för att värna mer om miljön? Vilka är era bästa tips!?

Jag hittade en jättebra lista med 100 saker du kan göra för en mer miljövänlig och hållbar vardag. Listan hittar ni här om ni själva vill ha tips på vad ni kan göra <3 Nu är inte listan 100 hela saker, utan där finns plats för dej att fylla i också 🙂 Jag har valt ut några saker som jag ska börja med att göra. Jag har förberett Rasmus på mitt nya miljötänk och det glädjer mig att han tar det på lika stort allvar som jag gör. Detta kan naturligtvis utvecklas till fler saker längre fram, en huvudsaken för mig är att jag börjar tänka på det.

Jag ifrån säger mig alla kommentarer här om att ditten och datten inte är tillräckligt! Hörrni, kom igen! Låt oss stötta varandra i detta och ge tips! Jag vill göra så gott jag kan och någonstans måste man ju börja, eller hur!? En början är att vara medveten, och läser man listan är det otroligt små saker man kan göra för att värna om miljön, typ som att tvätta fulla maskiner i tvättmaskinen!

Vad ska jag göra för att vara mer miljövänlig?

 1. Handla 3 ekologiska saker varje gång jag handlar! Japp, vid varje handling ska jag byta ut tre produkter till ekologiska produkter. Sen ska jag successivt öka detta framöver.
 2. Köpa en sodastreamer! Jag älskar bubbelvatten och vill kunna fortsätta dricka det. Att plasten är en livsfara för miljön vet vi och detta skulle minska otroligt mycket på vår platskonsumtion! Ingen mer vatten och läsk på flaska!
 3. Återanvändbara handlingskassar! Vid nästan handling ska jag köpa kassar som går att återanvända vilket minskar köpen av påsar vi handling. Istället ska jag köpa miljövänliga avfallspåsar att slänga hushållssoporna i. Kollar ni på www.jordklok.se hittar ni mängder med bra saker.
 4. Minska på värmen i vinter! På med mysiga tröjjor och koftor, tjocka strumpor och allmänt härliga höstkläder, då håller man ju faktiskt värmen riktigt bra.
 5. Minska på ALL min plasthantering i den mån jag kan! Att tänka till en gång extra när man håller i något plastigt är ju inget svårt egentligen. Behöver jag verkligen denna? Finns det andra alternativ?
 6. Äta mer vegetariskt! Till att börja med att en rätt på matlistan varje vecka ska vara vegetarisk!

Som jag skrivit innan, ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något. Och någonstans måste man ju också börja, eller hur!?

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Superbra att man börjar någonstans! Jag måste också bli bättre på det även om mina barn (som lär sig sååå mkt om miljön i skolan) lärt mig väldigt mkt och fått mig medveten!

  Jag undrar också om dina kläder i denna post!! SÅÅÅ snygga!! 😀 <3 Vart är dom från??!

  jenny 2018-10-10 21:46:40
  Svara
 • 1. Källsorterar och har sk. Fyrfacks kärl så vi sorterar allt hemma.
  2. Byter succesivt ut våra matlådor i plast mot såna i glas.
  3. Drar ner värmen och tänder massa ljus på kvällarna istället.
  4. Stänger av vattnet när vi borstar tänderna, tvålar in oss i duschen etc.
  5. Använder återanvändbara påsar när vi handlar. Tar inte plastpåse till var enda grönsak/frukt vi köper.
  6. Storhandlar 1 ggr/vecka.
  7. Släcker lampor som inte behöver vara på i onödan.
  Insåg när jag skrev denna listan att vi gör rätt mycket redan, men kan vi göra mer kommer vi absolut göra det.

  Charlotte 2018-10-10 19:35:23
  Svara
 • Hej! Jättebra och viktigt inlägg! Kul att du som har så många följare tar upp det här problemet. Måste bara säga att jag blir förvånad att du inte nämner något om minskad konsumtion. Du verkar handla mycket nya kläder, något som tär otroligt mycket på miljön. Tycker själv att det är sjuk svårt men försöker handla mer second hand, blocket och liknande. Snälla se inte som kritik, bara en liten tankeställare. Och btw tack för all energi och pepp du skänker dina läsare varje dag!

  Anna 2018-10-10 17:16:03
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Hej Anna,
   Vad roligt att du uppskattar mitt inlägg!
   Jag tar inte alls det som någon kritik, men som jag också förklarat i texten så måste man ju börja någonstans. 🙂
   Bloggen och min Instagram är mitt heltidsjobb, min enda inkomst. Därför håller just på att starta upp en bloppis där jag kommer sälja mina kläder, som second hand 🙂 Jag skänker också otroligt mycket och slänger aldrig något. 🙂
   Kram!

   sophiaanderberg 2018-10-11 09:11:29
   Svara
   • Svar på sophiaanderbergs kommentar.

    Hej!
    En sak som jag har tänkt en del på innan och som kan vara lätt att missa/glömma bort är plasten som finns i vanliga material som används till kläder. Tänker att du som också köper en hel del kläder och även visar upp dem och inspirerar andra med din sköna stil, verkligen skulle kunna bidra till mer medveten konsumtion kring just detta. Att välja bort syntetmaterial som akryl, polyester m.fl till förmån för mer snälla material som t.ex lycocell och viskos. Så mer trä, mindre plast – Wohoo!! 😀

    4 vanliga plagg som är gjorda av plast – och förstör miljön!


    https://www.expressen.se/leva-och-bo/gor-det-sjalv/husmorstips/darfor-ska-du-aldrig-ha-syntet-i-kladerna/

    Kakan 2018-10-11 12:20:54
    Svara
 • Faktumet är att barn och ungdomar redan är oroliga över miljön. I hela min uppväxt (är 18 år) levde jag med skräck över miljön för jag smyglyssnade alltid på nyheterna, vilket ledde till att jag inte kunde sova om nätterna.
  Miljöhotet har varit aktivt sendan långt innan 2000-talet, detta är inget nytt utan det handlar om vad du väljer att lyssna på, ingen vill ge upp sitt bekväma liv, jag sover med nattlampa för Guds skull kommer aldrig ge upp det trots att jag är miljömedveten!
  Men det som gör mig ledsen det är min 5-åriga bror oroar sig om det, barn i lågstadiet är rädda för vad som kommer hända. Isar smälter, vattnet stiger, naturkatastroferna är beroende av vad som hänt med värmen. Så det är inte våra barn som är de första, det är barn yngre än mig, yngre än 15 år som bryr sig och är rädda.

  En person som gillar miljön (: 2018-10-10 16:54:41
  Svara
  • Svar på En person som gillar miljön (:s kommentar.

   Som jag skriver i inlägget involverar jag andra. Anledningen att jag skrev våra barn är för att jag hörde en person i en butik säga det till mig och det gav mig en tankeställare. Men det var egentligen inte syftet med detta inlägg utan syftet var att skapa lite mer medvetenhet och dela de enkla sakerna som faktiskt går att göra i sin vardag till min följare 🙂 Jag ser bara inlägget som positivt och det är inte mycket som krävs i ens vardag för att förbättra sina val. Du sover med nattlampa på nätterna, men istället kanske du kompenserar det med att handla mindre plast 🙂 Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Och i mina ögon kommer man långt med en medvetenhet och många bäckar små 🙂 Jag vill hoppas och tro det iaf 🙂

   sophiaanderberg 2018-10-11 09:14:37
   Svara
 • Jag är miljövetare och älskar ämnet (såklart) och när någon vill agera!!
  Mina bästa tips:
  Ekologiskt är superbra, men ännu viktigare är att minska matsvinnet! Jag är nördig men jag har som utmaning att använda allting jag har i kylen. Ibland blir det bra middagar, ibland sämre. Men väldigt lite svinn. Samt försöker jag tänka på att alltid ställa den nya maten jag handlat längre bak i kylen så den gamla maten inte glöms bort.
  Samt minska konsumtionen gällande allt. Mat, kläder, smink, prylar. Ja allt. Dagens konsumtionssamhälle kostar enorma resurser.
  Sen såklart att åka mer kollektivtrafik, välja tåg framför flyg, fulla tvättmaskiner som du nämner. Jag tycker som du, alla kan göra något!
  Det här gjorde verkligen min dag. Inget är så positivt som att folk blir medvetna! HEJA DIG!!

  Klara 2018-10-10 10:45:16
  Svara
  • Svar på Klaras kommentar.

   Jättemånga bra tips! Tycker generellt vi är bra på att inte kasta mat men en jättebra ide att ställa den nya maten längst in för att använda den äldre först! Det ska jag tänka på ❤❤

   sophiaanderberg 2018-10-10 11:13:03
   Svara
 • Fast det var väl ändå inte att vi hade 10 år kvar? Utan att de kommande 10 åren var väldigt kritiska och kräver otroligt mycket åtgärder för att förhindra att medeltemperaturen stiger över den kritiska gränsen?

  https://www.google.se/amp/s/amp.theguardian.com/environment/2018/oct/08/global-warming-must-not-exceed-15c-warns-landmark-un-report

  Annie 2018-10-10 10:41:58
  Svara
  • Svar på Annies kommentar.

   Jag har läst så olika överallt, alla säger olika! Men jag kan ha missförstått, ändrar i texten ❤ Tack för upplysningen!

   sophiaanderberg 2018-10-10 10:48:23
   Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!