Svar på återkommande följarfråga gällande vikt, träning och hälsa samt VARFÖR TRÄNAR JAG?

Hej mina solstrålar! Vilket ruskigt väder Halmstad bjöd på i förmiddags. Massor med regn och en satans blåst! Fast lite mysigt tyckte jag ändå. Jag tände ljus och körde Yoga i takt med smattrandet från regnet på fönsterrutan, faktiskt väldigt rogivande 🙂

Jag började reflektera lite i morse i samband med en fråga som dök upp i på min Instgaram. Reflektioner till träning/motion och vad det faktiskt innebär och betyder för mig. Frågan handlade om hur personen i fråga skulle kunna hitta balansen i att älska sin kropp men samtidigt förändra sin vikt ur ett hälsoperspektiv. Då detta är en vanligt återkommande fråga i mitt kommentarsfält är det som vanligt skönt för mig att svara på just dess återkommande frågor i ett inlägg så att ni alla kan ta del och läsa. Jag vill gärna delge er mina synpunkter och tips samt min syn på helheten om det kan hjälpa er och det brukar faktiskt vara väldigt uppskattat från er sida 🙂 <3

Till att börja med vill jag bara berätta hur min syn på fysisk aktivitet förändrades i takt med att jag blev frisk. Från att ha levt i konstant samspel med vågen och låtit svetten rinna för att hela tiden se en mindre siffra på vågen till att idag träna för att leva länge. Många förknippar träning och motion med viktminskning. Man tar i många fall för givet att personen tränar för att gå ner i vikt. Varför?  Jag vet faktiskt…. Kanske det är för att vi lever i ett samhälle där alla idag vill förändras till något som anses som det ”bättre”. I vilket fall som helst, detta vill jag försöka ändra idag. Eller i alla fall försöka få så många som möjligt att se det från den andra sidan. Att det faktiskt är bra för både knopp och kropp att röra på sig.

Förr var fysisk aktivitet nästan som ett straff. Visserligen älskade jag att gå till gymmet men det låg hela tiden ett tvång bakom. Jag hade ett mål, ett mål att gå ner i vikt. Och det målet skulle inte nås om jag inte gick till gymmet. Till en början älskade jag gymmet, framåt slutet avskydde jag det pga av all ångest och allt självplågeri som det medförde.

I samband med att jag blev frisk (när jag gick i KBT på ätstörningsmottagningen) ändrades detta. Jag var från dag 1 på ätstörningsmottagning fast besluten om att MÅ BRA! Att livet inte bara gick ut på att räkna kalorier och bränna fett på gymmet visste jag, nu ville jag hitta den berömda balansen. Jag ville inte sluta träna/motionera för någonstans visste jag att det gör gott, som sagt både för knopp och kropp. Men jag ville inte att hela min värld skulle kretsa kring gymmet och träningen. Jag ville att alla saker som tillhör kategorin välmående för mig ska samspela, balansera.

I takt med tillfrisknandet skötte detta sig själv. Jag hade kastat ut vågen och brydde mig inte alls om hur min kropp förändras i samband med tillfrisknandet. Och jag älskade att träningen kunde vara bara träning. Kravlös träning. Inte i tävling med mig själv, inte i något jävla viktnedgångssyfte. Utan bara rörelse, för kroppen!

Att motionera och röra på mig är idag för mig en superviktig del i att känna kroppskärlek och kroppspositivitet. Det är ett samspel mellan min kropp och mitt psyke och jag bara totalälskar att kunna göra det för att jag älskar min kropp, inte för att jag hatar den. Jag gör det för att leva länge.

I början av året fann jag kärlek till Yogan och har sen dess fokuserat på den tillsammans med promenader. Två saker jag älskar att göra. I förra veckan sa jag upp mitt gymkort. Jag har noll motivation till att använda det just nu och det känns fett onödigt att lägga pengar på det då. Fokuset för mig är att utveckla Yogan som min motionsform och den kommer hjälpa mig otroligt mycket framöver och i framtiden. Den gör verkligen underverk!

Så, mitt tips till alla ni som kämpar med den där balansen! Sluta fokusera på er vikt det är mitt ständiga tips men typ det viktigaste av dem alla! Kasta vågen och fokusera på att må bra! Vad får dej att må bra!? Vilka aktiviteter/saker får dig att må bra i vardagen? Är det långa promenader med hunden? Är det, som i mitt fall, Yoga? Älskar du att dansa? Vill du simma? Gör det som känns bäst! Men glöm inte, allt som får dig att må bra är saker som ska passa in i ditt liv. Middagar med vänner, fika på stan, barn, barnbarn och husdjur, resor och hemmakvällar! Inget är hälsosamt om det får dig att må dåligt. Okej?

Ett annat smygtips; Har du möjlighet, motionera i underkläder. Jag förstår om detta är omöjligt om det gäller promenader med hunden eller gymträning med mera, men hemma. Jag lovar dej, det kommer stärka ditt förtroende kring dig själv och din kropp! Testa! 🙂

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Mycket kloka ord! Att må bra är inte vad det står för siffra på vågen utan hur man känner sej i kropp och själ. Din blogg är inspirerande att följa och stark av dej att dela med dej!
  Ha en bra måndag och i Falkenberg är det kallt som attan !

  Veronika 2018-10-29 10:00:14 http://www.veronikabengtsson.se
  Svara
 • Hej
  Jag har ett problem som jag inte kommer förbi. Jag försöker sluta fixera på vikten och mat (tänka att uttaget av kalorier ska vara mindre än intaget). Men jag vet inte om jag vågar, jag är rädd att det ska spåra ur om jag inte kontrollerar mig genom vågen ibland. Jag är egentligen nöjd med mig själv, men jag är rädd för att hamna i ett ohälsosamt ätande om jag inte håller en viss kontroll på mig själv (jag tröstäter en del). Jag skulle uppskatta ett inlägg med hur du ser på mat, och hur du håller ett hälsosamt tankesätt kring mat. Hur du tänker när du äter något som är ”onyttigt”, för att hålla ”skuldkänslorna” borta.

  Tina 2018-10-25 08:50:40
  Svara
  • Svar på Tinas kommentar.

   Hej fina du! Jag har skrivit en inlägg om detta, du hittar det här ; https://fiiaan.metromode.se/2018/08/02/mitt-forhallande-till-mat-jag-forstod-helt-plotsligt-att-det-inte-var-logiskt-att-jag-skulle-ga-upp-10-kg-i-vikt-av-en-kanelbulle-likval-som-att-jag-inte-gar-ner-i-vikt-av-att-ata-en-sallad-till-l/

   Jag hoppas det kan svara på dina frågor

   sophiaanderberg 2018-10-25 10:29:23
   Svara
 • Din blogg är bäst <3

  Molly Olsson 2018-10-24 18:59:28 http://hlsofreak.se
  Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!