Min Islands Guide

Heeej kompisar och glad onsdag på er 🙂

När detta publiceras sitter jag på ett plan på väg till Gran Canaria. Så nästa update blir minsann därifrån 🙂

Nu har jag äntligen sammanställt alla mina tips och saker att tänka på när man ska åka till Island. 🙂 Hopps ni gillar den 🙂 Längst ner avslutar jag med frågor och svar som ni ställt 🙂

Resa:

Detta var min första resa till Island och vi flög smidigt från Köpenhamn med direktflyg till Reykjavik. Tror vi gav runt 2000:- per person. Incheckat bagage brukar inte vara inkluderat i deras priser så det fick vi köpa till ett då jag hade en del produkter samt lite mer kläder att ta med 🙂 Rasmus klarade sig fint på sitt handbagage.

 

Flygtransport: 

Eftersom vi hade hyrt bil hämtade vi ut den direkt på flygplatsen. Men då våra flyg inte gick hem samtidigt så tog jag och Rasmus en shuttlebus tillbaka till flygplaten. Det är SVIIINDYRT med taxi på Island så undvik det om ni kan. Shuttlerbussen bokade vi genom hotellet som bokade via Flybus, då kom det en mindre buss och hämtade oss på hotellet och sen tog vi oss vidare med en större buss från deras bussterminal. Mycket mer prisvärt än taxi vill jag lova. 🙂

Att ta sig runt på Island:

Vad jag förstod det som så kryllar det av företag som säljare guidade turer runt om på Island. Efter som vi hyrde bil upplevde jag aldrig dem och har därför ingen erfarenhet utav det! MEN jag slår ett stort slag för att hyra bil! Gör det! Det är supersmidigt och man kan ta sin tid på alla platser man vill stanna på, göra spontanstopp på vägen och planera sina egna rutter helt utan att behöva anpassa sig efter någon annan. Det är dessutom väldigt lätt att köra på Island och trafiken är lugn och bra! 🙂

Hotell och Reykjavik:

Vi bodde på ett fantastiskt hotell som hette Eyja Guldsmeden hotell i centrala Reykjavik. Vi bodde på samma ställen och utgick liksom hela tiden från Reykjavik i alla utflykter vi gjorde. Rekjavik är en mysig liten storstad som verkligen föll mig i smaken. Hade det inte varit så dyrt med shopping och sånt hade jag gärna åkt dit och jul shoppat. Hotellet var verkligen mysigt och bjöd på fantastiska rum och god frukost. Man är ju ändå inte så mycket på hotellet när man gör dessa typer av resor men vi ville ändå bo bra. Vi betalade runt 1000 :- per natt men detta är inte ett ordinarie pris utan ett erbjudande från hotellet eftersom jag jobbar med det jag gör. Ordinarie pris tror jag är runt 3000 :- per natt.

Kläder och Packning:

Jag hade seriöst ångest inför packningen denna gången. Jag är så van vid att packa sommarkläder liksom. Men, såklart är detta beroende på vilken årstid man väljer att åka, då vi var där i november är lager på lager att rekommendera. Jag körde på varma skor, underställ, strumpbyxor, tjocka tröjjor, mössa, vantar, halsduk och vinterjack och jag tyckte detta var perfekt. Nu hade vi tur att slippa regn och vad alla tjatade om på Instagram så skulle kläderna vara vattentåliga. Men, det är kläder jag inte har, därför hade jag inte med mig några och jag klarade mig fint. Men mitt bästa tips är, lager på lager och varm jacka!!!!!!!

Att äta:

Priserna var inte så farliga som jag trodde faktiskt. Det är klart det är dyrt, dyrare än i Sverige men jag var beredd på att det skulle kosta så mycket mer. Tror vi kanske gjorde av med runt 5000:- på en helg för två personer. Då är mat och så inkluderat i det. Självklart beror det på vad man äter och vi testade lite olika. Allt ifrån lunch för runt 150 :- till middag på stan för runt 400:- per person. Nedan kommer lite favoritrestauranger som vi besökte 🙂

Le Kock: Heeeeeelt amazing burgare! Brödet var verkligen magiskt och ”pommesen” Riktigt god sås och trevlig personal som dessutom var släkt med Noomi Rapace. 😉

Hradlestin: Fantastisk indisk mat som verkligen fick pluspoäng hos oss alla. Jag tror faktiskt det var den bästa och godaste indiska maten jag ätit någonsin. Vi beställde in smårätter och delade på vilket jag verkligen älskar. Så mysigt sätt att äta middag på när man är ute några stycken och käkar 🙂

Caruso: En italiensk restaurang nere vid hamnen i Reykjavik som bjöd på god, italiensk mat. Min vegetariska pasta med pesto permesan, champinjoner och pinjenötter följt av en mango pannacotta var heeelt underbart god 😀

Att se och göra:

Vi körde lite olika rutter. Den första dagen följde vi Golden Circle vilket var en helt fantastisk rutt. Andra dagen körde vi väster ut och vilket också var väldigt bra 🙂 Stoppen på Golden Circle kommer liksom efter varandra så det var perfekt att ta sig runt den.

The Golden Circle:

Första stoppen på Golden Circle-rutten var Pingvellir National Park. En fantastisk nationalpark där vi också fick se det första vattenfallet för dagen. Djupa dalar med höga berg runt om och sjöar och forsar med kristallklart vatten. Detta var verkligen fantastiskt!

Nästa stopp var Geysir Geothermal Area, ni vet sånna där varma källor som sprutar upp vatten? Detta är roligt att ha sett men det är absolut inte det bästa med rutten. jag tyckte faktiskt inte det var så coolt som många andra verkar tycka, men smaken är ju som baken, delad. Men det är iaf också ett stopp på rutten. Däremot åt jag världens godaste pizza i restaurangen som tillhörde där. Så vad ni än gör, passa på att käka lunch där!!!!

Tredje stoppet var fantastiska Gullfoss! Wow säger jag. Resan andra vattenfall och det var nog det mäktigaste jag någonsin sett. Jag har inte sett Niagarafallen men ja, jag kan tänka mig att det kanske är något liknande, fast inte riktigt lika High Tech 😉

 

Det fjärde och sista stoppet för dagen var Secret Lagoon. Blue Lagoon var helt fullbokat under perioden vi var där, sånt ska man tydligen förboka redan innan man åker så gör det. Istället tog vi Secret lagoon, men njaaa, det var verkligen inget att hänga i granen!

Jag red aldrig på Islandshästar men runt om finns det islandshästar överallt! Så naturligtvis var vi tvungna att stanna längs med vägen och klappa dessa finingar. De är verkligen så vackra!!

Västra rutten:

Dag 2 valde vi att köra väster ut och jag tror rutten kallades Snaffelsnes. Rutten har mängder med stop min vi stannade endast vid ett fåtal av dem. Tror dem på hotellet sa att den skulle ta runt 10 timmar och eftersom vi hade sett en del saker dagen innan upplevde vi inte att vi behövde upprepa dem grejjerna 🙂 Jag tror faktiskt bara att vi gjorde tre ordentliga stopp på hela rutten.

Det första stoppet var Ytri-Tunga där vi hoppades att få se sälar. Men dessvärre hade dem inte lust att träffa oss denna dag 🙁

Andra stoppet var Arnastapi som var en fantastisk bukt högt ovanför vattnet. Här passade vi även på att käka lunch det var ganska glest med lucnhställen utmed denna rutten. Jag fick inte så mycket bilder härifrån då Rasmus inte lät mig gå för nära kanten, trodde jag skulle trilla i eller nått men ja, här gäller det att hålla i hatten. För jösses va det blåste.

Sista stoppet var Dritvik. En fantastisk lavastrand omgiven av klippor. Här verkade det också som ett gammalt skepp förlist för många herrans år sedan då det låg flera delar från en båt utspridd över den svarta stenstranden.

Detta var i stort sätt allt vi hann se på dessa två heldagar vi hade. Men jag är mer än nöjd. Bara att köra bil runt är en upplevelse i sig då all natur är helt fantastisk. Man ser ett och annat drömmigt vattenfall även ut med denna rutten 🙂

 

Frågor & Svar:

Q: Hur såg budgeten ut? Har hört att det är jättedyrt?

A: Alltså såklart är det dyrt, dyrare än i Sverige. Men det var inte så dyrt som jag trodde då jag hade räknat med att allt skulle kosta, även de så kallade sevärdheterna. Men utöver att man på vissa ställen (nationalpark) behövde betala parkering så var ALLT gratis av det vi gjorde. Sen kostar maten mer än hemma, det gör den. Likaså taxi, det är galet dyrt! Men det beror också på vad man äter och inte äter men räkna med en maträtt för 150-250 ;- per person och uppåt!


Q: Var det kallt

A: Nej, inte i luften. Vi hade runt 8 grader nu när vi var där. men vindarna är verkligen iskalla så dem gör ju att det blir ganska kallt då det blåser ganska mycket. 🙂


Q: Vilket bolag eller var bokade ni resan igenom?

A: Vi paketerade ihop resan själv så vi bokade allt på nätet. Flyg med Iceland Air via någon site och hotellet separat 🙂


Q: Såg du något Norrsken?

A: NEEEEEEJ dessvärre inte och det gör mig så otroligt ledsen när jag tänker på det. Vi höll koll på olika appar och så vidare men det var låg procent där vi var 🙁


Q: Vilka platser får man absolut inte missa? Något ställe som är Hypat som man kan skippa?

A: Alltså Golden Circle är ett ställe jag verkligen rekommenderar! Men mitt bästa tips är verkligen att hyra bil, då kan ni uppleva allt ni vill!!!

Njaaa, jag tyckte inte att något var hypat! Vi var ju aldrig på Blue Lagoon som alla har rekommenderat heller så nej, det skull jag inte säga 🙂


Q: Hur många dagar var ni där och hur mycket pengar gick det åt ungefär?

A: Vi var där från torsdag till söndag s vi fick alltså två hela dagar på plats men 3 kvällar 🙂 Jag tror vi gjorde av med runt 5000 :- för två personer, då är inte resa och boende inkluderat! 🙂


Q: Hur kallt var det?

A: Det var 8 grader så inte så farligt kallt. Men det värsta är vindarna, dem är iskalla och det blåser extremt mycket!


Q: Vad kostade resan och vilka bokade ni via?

A: Den kostade 2000:- ca och vi bokade med Iceland Air. Obs, bagage ingår inte i de billigaste biljettyperna. Bra att veta!


Q: Vart bodde ni? Var ni i Reykjavik?

A: Vi bodde i Reykjavik och höll till där på kvällarna men var aldrig i stan under dagtid 🙂Q: Geiser- vart var ni då?

A: Det fanns ett stopp med detta i the golden circle så där stannade vi men jag tyckte inte det var något jättemärkvärdigt, kul att ha sett det bara. 🙂


Q: Var red ni hästar/rekommenderar du det?

A: Vi red aldrig Islandshästar, Flisan och dom gjorde det när vi hade åkt hem men vet inte vart. Jag vågade inte göra det nu.


Q: Bästa VS sämsta!?

A: Oj, tror nog att helheten var bäst, att hyra bil och se sig om. Alla hästar runt om och vattenfallen. Det sämsta var Secret Lagoon, ingen höjdare! 🙂


Q: Vad får man inte missa?

A: HYR bil!! Och missa inte Golden Circle 🙂


 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    senaste från Mode

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!