” Du vet väl att Pepsi Max innehåller koffein och att det inte är bra att dricka för mycket av det när man är gravid?”,

Jag förstod att detta skulle ske, och jag tror ändå inte det värsta sker nu. Jag kan bara tänka mig hur det kommer bli när Lillis väl är född så detta är väl lugnet före stormen egentligen MEN jag tänker ändå ta tillfället i akt att skriva lite om just detta.

Imorgon har jag varit officiellt gravid i 3 veckor och min inkorg på Instagram har aldrig varit så populär. Varje dag fylls den med tips, råd och åsikter på hur man ska och inte ska göra som gravid, vad man ska äta och inte äta. ”Ska du verkligen äta det där?” , ”Är det verkligen bra att äta indisk mat när du är gravid? Jag vet inte men jag tänker att det inte alltid är bra om man är känslig i vanliga fall? ”, ” Du vet väl att Pepsi Max innehåller koffein och att det inte är bra att dricka för mycket av det när man är gravid?”, ”Man kan faktiskt äta sushi så länge den är färsk”, ” Bara så du vet ska man absolut INTE äta sushi!!!!!!!” , ”Är det verkligen bra att dricka/äta sötningsmedel när man är gravid? Jag är bara nyfiken!”, ” Du vet säkert redan om det men säger det ändå, man får bara äta 50 g lakrits om dagen!”, ” Jag minns att jag hatade när folk berättade för mig vad jag skulle och inte skulle göra/äta när jag var grav i. Sen förstod jag att de bara menar väl så därför tänkte jag att jag gör detsamma till dej nu…. ”  . Ja, detta är alltså utdrag ur några få texter, frågor och kommentarer jag får på min instagram just nu.

Jag förstår att vissa gör det av ren välmening och det uppskattar jag verkligen men jag har också förstått att många gör det för att bekfräfta sig själva och sin egen oro.

Jag har en barnmorska som jag går till regelbundet precis som alla andra som jag kan fråga om jag undrar något 🙂  Jag går efter 1177s och Livsmedelsverkets riktlinjer på vad man ska äta och inte äta och jag känner mej otroligt trygg i det. Jag tror att skillnaden på mig och många andra är att jag inte googlar! Jag skulle driva mig själv till vansinne om jag googlade på ALLT jag ska äta och inte äta. Där finns inga källor utan bara en jävla massa forum med folk som tror och inte tror. Jag hade blivit galen och definitivt hamnat tillbaka i mina ätstörningar igen om jag skulle hålla på på det viset. Jag går efter starka källor, 1177 och livsmedelsverket och frågar min barnmorska om jag undrar något speciellt. Jag vet exakt hur mycket koffein det är i en Pepsi max och jag vet exakt hur mycket jag bör dricka på en dag! Jag äter endast vegetarisk sushi för det är det jag brukar äta men också för att 1177 avråder från rå fisk. Det är mitt val och det är så jag gör. Vill någon annan äta sushi rör dej mig inte ryggen, alla gör som dom själva vill 🙂 Jag dricker inte alkohol och jag röker eller snusar ej. Och hur gör förresten indiska gravida kvinnor om man inte får äta indisk mat? Och jag lovar, jag äter inte för mycket lakrits på dagarna. Äter inte ens det varje dag! Jag har koll på riktlinjerna kring fisk och rekomendationerna på hur och vad man ska äta där. 🙂 Jag har koll på vad jag ska och inte ska äta och det behöver inte vara så komplicerat. Det är inte jättemycket barnmorskor och 1177 avråder ifrån och det är deras kunskap jag tycker man ska gå efter. Så hörrni, ni behöver inte oroa er för mig, jag har koll på vad jag ska göra och inte göra.

Med det sagt skulle jag, lite ödmjukt, önska att tips, råd och åsikter hurvida man ska vara och inte ska vara eller hurvida man ska äta och inte äta på min Instagram, slutar. Det skadar mer än vad det hjälper och det skapar en oro kring något som inte måste vara det. Ber jag er om råd vill jag jättegärna ha mängder med tips från er. Men att hela tiden få höra kommentarer på vad man äter, att man inte ska äta si och så, vad man ska testa och inte testa, börjar redan bli jobbigt. Tänk på att det fungerar på samma sätt som att kommentera någon annans livstil även om man inte är gravid. ” Ska du verkligen äta det där?” kan vara en början till en ätstörning hos någon . Likväl som ständiga tips, råd och åsikter kan sätta igång tankar och ett ohälsosamt beteende hos en gravid kvinna. Att analysera och fundera är inte heller hälsosamt .  Jag har slutat svara på alla dessa kommentater och åsikter för att spara mig själv den energin och försöka att inte ta åt mig. Jag svaras på ALLT i stort sätt på min Instagram men detta har jag bestämt mig för att inte svara på då det tar alldeles för mycket av mig!

Så, följ 1177s, Livsmedelsverkets och din barnmorskas riktlinjer och låt alla göra som dom vill. Tack ❤

Puss!!!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
35kommentarer
 • En fördetta kompis så att jag inte ens fick färga håret när jag var gravid. Fråga barnmorskan om de; hon skratta o sa; Du ska väl inte dricka de ?

  Kör på, du vet vad du mår bäst utav ?❤

  Caroline 2019-02-12 18:37:43
  Svara
 • Det finns inget rätt och fel ! Men enligt mig håller jag med till 100% , gör din grej och lycka till med allt ❤️❤️❤️❤️ Kommer gå superbra och du kommer bli en fantastisk mamma

  Victoria 2018-11-22 15:37:46
  Svara
 • Jag tycker du har en konstig inställning. Majoriteten av människor som hör av sig gör det garanterat av omtanke för ditt ofödda barn. Släpp ditt, eventuellt, skadade ego och var glad för att folk bryr sig om barnet. Om du har problem pga ätstörning bör du ta tag i det själv. Förstår att detta kan låta hårt, men blir faktiskt upprörd över att du förespåkar munkavle på folk som agerar. Om fler brydde sig, reagerade och protesterade skulle färre barn ha det dåligt i allmänhet.

  Eva Sandström 2018-11-21 12:45:25
  Svara
  • Svar på Eva Sandströms kommentar.

   Haha jag har inga ätstörningar! Jag är frisk från mina och mår prima! Det finns dock gränser på vad men kan göra och inte göra. Bara för att jag är en offentlig person ska jag inte behöva ta emot mängder med råd, tips och åsikter så fort jag lägger upp en bild som inte ens är gravidrelaterat på min instagram. Jag har full koll p vad jag kan ta och inte äta och det är individuellt hur mycket man väljer att lyssna på! Men jag vet vad som passar bäst för mig, jag har en barnmorska jag kan fråga, jag går efter vårdguidens rekommendationer! Bara för att jag är gravid ger dej INGEN rättighet att kommentera mitt sätt att leva eller hur jag ser ut med min gravid mage, hurvida den är stor eller inte! De flesta är inte råd, de flesta är kommentarer för att på något sätt stilla sin egen oro och ångest kring graviditeten! Det googlas till förbannelse och hälften av det man läser är sant. Att sen sprida vidare detta till mig är fel! Det är fel nå man inte besitter någon kunskap;! Jag vet och jag behöver inga råd, tills jag ber om det. Och ja, detta är mina åsikter! Och du har dina! Men detta är också min blogg och min instagram där jag vill skydda mig själv och andra från en gravid besatthet! Jag är så mycket mer än bara gravid, jag är mig själv och människa också. Och ja, läser du texten ordentligt så får jag flera kommentarer där folk avslutar sina kommenterar med, men jag vet ju inte…. Tycker inte du att man borde bespara mig och andra dom ”tipsen” om man ändå inte vet säkert!? Jag kan bespara alla den tiden dom lägger på att ” tipsa” mej. Jag skulle aldrig någonsin kommentera någons sätt att leva som gravid, det är upp till var och en! Så ner med alla pekpinnar;

   sophiaanderberg 2018-11-21 20:30:02
   Svara
 • Så bra skrivet. Och starkt att låta bli Google!

  Josefine 2018-11-20 08:02:56 http://finatander.se/
  Svara
 • Hejja dig!!! Bra skrivet. Hoppas det slutar nu. Lycka till med allt!!! ❤️ Tack för all fin kroppspositiv inspo. Tack vare dig mår jag lite bättre i min kropp, då jag alltid varit supersmal men ökade i vikt pga en medicin jag fick när jag blev sjuk. Och jag gjorde misstaget att inte läsa bipacksedeln så noga. Har tagit många år att lära mig tycka om mitt nya jag. ❤️❤️❤️

  Pia 2018-11-19 01:19:13 http://nouw.com/edsmamman
  Svara
 • Halle fucking lujah! ??

  Carro 2018-11-18 23:11:46
  Svara
 • Du skriver så rätt och du ska äta det du känner för och vill, jag hade craving på coca-cola när jag var gravid och min unge kom ut frisk, skit i pekpinnarna räcker väl med att bm på mvc upplyser om vad som är bra och inte alla dessa moralkärringar som kan och vet bäst även om dom bara menar väl! Så drick din Pepsi Max och njut av livets största gåva som du bakar ❤❤❤

  Frida 2018-11-18 13:29:17
  Svara
 • Hej, väldigt bra inlägg tycker jag! Själv är jag också gravid för första gången, i vecka 21, och insåg nog innan att man aldrig blir så ifrågasatt som gravid eller främst mamma. Men jag väljer att inte lyssna. Eller försöka ska jag säga för det är svårt. Som du säger är det triggande då jag själv inte alltid har haft en sund relation till mat och allt vad det innebär. Sen har jag även ett fysiskt tungt jobb och herregud vad folk tjatar! ”Du får inte bära så tungt. Du får inte bära alls. Hur många kilo är ok? Det är ju farligt! Hur vet du hur mycket du ska bära/jobba?” Ingen aning brukar jag svara och säga att det liksom inte är farligt att lyfta (det var liksom det FÖRSTA jag frågade min BM). Jag brukar även tillägga att kroppen säger ifrån om/när det skulle vara något. Sen säger de ”eller du kanske vet det bäst själv”… Ja, så är det ju faktiskt! =) KRAM på dig!

  Alex 2018-11-18 12:58:00
  Svara
  • Svar på Alexs kommentar.

   Man blir ju inte okapapbel till att göra saker bara för att är gravid men jag har förstått att många tycker det är skönt att skylla på! ?❤

   sophiaanderberg 2018-11-18 13:46:10
   Svara
 • Bra skrivet! Du ska följa ditt hjärta och bara få njuta av din första graviditet!
  Det är såå himla mysigt att vara gravid så hoppas alla slutar skriva en massa skit så du får njuta av den lille som växer i din mage…
  kram till dig! ❤️❤️

  Annika 2018-11-18 12:48:38
  Svara
 • Helt rätt! Du är en sån inspirationskälla, du är grym:) du kommer bli bästa mamman och det viktigaste att följa sin egen vilja och väg!?✨

  Elin Carlsson 2018-11-18 12:01:38
  Svara
 • Bra! Jag fick ett råd som var klokt under min första graviditet och det rådet var att välja ut eller två personer att lyssna till och vända sig till. Jag valde min barnmorska och lyssnade mycket på en pod med en fantastisk barnpsykolog som heter Louise Hallin. Barnvagnspromenader heter den. I övrigt höll jag mig till kostråd utifrån 1177 och livsmedelsverket men njöt ändå av det kallskurna under en resa till Italien och smakade lite mögelost när jag var jättesugen. Det handlar ju nånstans om sunt förnuft och det blir ju väldigt tänkvärt när du skriver just ”Vad äter indiska kvinnor som gravida om nu indiskt är så farligt”. Sunt förnuft ♡

  Johanna 2018-11-18 11:42:33
  Svara
 • Helt rätt! Det är din graviditet och din kropp, ingen annans! Det är så fruktansvärt onödigt att hetsa upp sig i onödan när det egentligen inte är så många riktlinjer som skulle kunna vara skadligt för barnet, jag förstår inte hysterin som blir ? Du tar detta som en drottning och kommer klara graviditet och moderskap galant, you got this! ?❤

  Cathrin 2018-11-18 10:58:09
  Svara
 • Helt rätt inställning! Det bästa är att ta de lugnt och stressa inte <3 go girl!

  Lina 2018-11-18 10:41:02
  Svara
 • Blir tårögd när jag läser det du skriver för det tar mig tillbaka till min graviditet. För folk måste ju kommentera magens storlek med. Så igenom hela min graviditet fick jag höra hur liten mage jag hade. Det ingen visste var att jag gick på kontroller varannan vecka och i slutet varannan dag för att sjukvården var oroliga för hur min son mådde i magen som tillslut plockades ut akut.

  Johanna 2018-11-18 10:32:11 http://nouw.com/frökenqvist
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Bara för att man är gravid ger drt ingen tillåtelse till att kommentera hur man ser ut eller vad man gör/äter ❤

   sophiaanderberg 2018-11-18 10:36:52
   Svara
 • Du kommer bli en helt fantastisk mamma och den bästa för just ditt barn! ❤

  Danielle 2018-11-18 09:08:27
  Svara
 • Helt rätt Fia! Det du säger är precis så man ska tänka. Tyvärr kommer folk alltid ha åsikter, särskilt som officiell person, men även när man inte är det när det kommer till graviditeter. Så din inställning är helt rätt och våga säga ifrån när folk försöker lägga sig i. Man ska hålla sig till rätt källor och göra det som känns rätt för sig själv ? Stort lycka till med bebisen! ??

  Sara 2018-11-18 09:03:06
  Svara
 • Du är helt fantastisk.

  Sara 2018-11-18 08:53:21
  Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!