Inför det nya året: ”Så tills nästa år bestämmer vi oss för att slopa dessa nyårslöften och bojkotta alla tidningars dumheter kring just detta och istället tillåta oss att fokusera på det rätta, livet!”

God fortsättning mina fantastiska läsare! Hoppas ni haft en underbar jul, för er som firat det 🙂 Och ni som inte firat, hoppas ni haft några mysiga dagar 🙂

Här har det varit ganska dött på bloggen då jag ville vara lite ledig kände jag. Telefonen har legat undanlagd, kameran likaså och det har varit enormt skönt kan jag säga! Och verkligen välbehövligt när ens jobb innebär konstant tillgänglighet och konstanta uppdateringar för övrigt 🙂

Min jul har verkligen bara bestått av lugn och kärlek. Maten har ätits och godiset har flödet, familjerna har varit samlade och vi har myst, bara myst! Precis som jag vill ha det på julen. Det har verkligen varit ångestfritt från min sida. Men så är det ju inte i allas fall, precis som resten av året. Jag tänkte prata lite med er om just ångesten kring julen idag då detta är något som tidigare varit min vardag men också något som ligger mig otroligt varmt om hjärtat, att få er att tänka annorlunda om er själva, fokusera på rätt saker i livet.

Ångest kring julen förekommer ju i olika varianter men jag har valt att specificera en typ av ångest i detta inlägget, ångest kring den mat vi ätit under denna helgen samt hur vi kanske har levt.

Inspiration till detta inlägg kom i ett sms som Tessan skickade till mig, ett sms där hon var riktigt förbannad över en tidnings agerande och tidningens val av skrift.

Redan tisdagen den 25 december hade Aftonbladet lagt ut en artikel om hur du räknar ut ditt BMI tillsammans med reklam för olika viktklubbar. Hur kan Sveriges största tidning bidra till detta när dem är mycket väl medvetna om hur synen på oss själva generellt ser ut ute i samhället idag, kring juletid, när allt fler har ångest över det dem har ätit och hur de har levt!? För helvete, när ska detta få ett stopp? Förstår dem inte att det är dom, med sin DUMMA JÄVLA REKLAM som bidrar till vår skeva syn på oss själva. Förstår dom inte att dem är ”Samhället”som jag alltid refererar till i mina texter? Dom är en av de största anledningarna till att kroppshat och ätstörningar bara ökar idag!! Dessutom på första sidan!!!

Så i ren jävla ilska ska vi göra motsatsen här. Det är ju ingen nyhet att jag är emot detta, men denna tiden på året är det extra viktigt med alla motpoler till dessa dumheter som tidningarna skriver. Och BMI, världshistoriens dummaste påfund! Så hörrni, såhär i juletider och när vi närmar oss nyår, vill jag prata om rätt saker att fokusera på i livet! <3 Nyår är den vanligaste tiden att” starta på ny kula”. Nyårslöften som viktnedgång och liknande är supervanligt. Men hörrni, det är inte det viktigaste i livet!!! Vår vikt är inte det viktigaste i livet! det är snarare det mest oviktiga i livet! Så iår bestämmer vi oss för att slopa dessa nyårslöften och bojkotta alla tidningars dumheter kring just detta och istället tillåta oss att fokusera på det rätta, livet!

2014 VS 2018

Livet är för kort och så otroligt skört för att gå runt och fokusera på självhat. Vi är födda till dem vi är av en anledning. Vi är helt unika, det är liksom vår största superpower, att vi är den enda av oss. Ändå eftersträvar vi dagligen att vara och se ut som någon annan. Det måste få ett stopp. Sååå, för att ge er lite verktyg att fokusera på här i mellandagarna samt inför det nya året, kommer här lite tips på hur ni kan tänka för att stärka er acceptans till er själva. För när ni accepterar er själva för den ni är, kommer ni kunna fokusera på allt ni älskar att göra i livet. För hälsa är så mycket mer än bara mat, träning och att väga en specifik siffra. Hälsa är livet. Allt i ditt liv som får dig att må bra och som du drömmer om att göra, är hälsa!!!!

5 tips/steg till ökad kropps/självacceptans:

  1. Ställ dig frågan; Hur vill jag leva mitt liv? Ta fram penna och papper och sätt dig en stund och fundera kring livet och hur du vill leva ditt liv. Hur vill du att dina dagar ska se ut? Vad behöver du för att må bra? Vad är viktigt för dej? Skriv ner exakt hur du vill ha det, antingen i en hel text eller vara i ledord, det får du välja själv vilket som blir enklast. Spara lappen och läs den dagligen för att påminna dig om vart du är påväg! Gör kopior och ha lite överallt så du snabbt ha tillgång till den när det skulle behövas.

Exempeltext från mig: Mitt liv ska innefatta allt det jag mår bra av, utan känslor av tvång och hets. Jag vill ha dagar fylld av kärlek och tacksamhet och känna välmående innifrån och ut. Jag behöver träffa min familj och mina vänner för att må bra, likväl som jag behöver min egentid för att kunna sköta mitt jobb och samtidigt få ett lugn i kroppen. Jag vill kunna resa och upptäcka världen och på dessa resor vara närvarnade. Inte känna någon ångest för att vardagsrutiner blir annorlunda.  Jag vill motionera det jag känner för att motionera och inte känna mig tvingad till en specifik typ av träning. Jag vill kunna käka pizza en tisdag utan att behöva känna ångest för att den inte åts på en lördag. Jag behöver min Yoga och min Mindfulness för att landa och inte stressa upp mig (vilket jag lätt gör). Jag vill skämma bort Rasmus, jag älskar att se när han uppskattar en simpel frukost på sängen. Jag vill dagligen inspirera alla mina följare till ett liv som kompis med sig själv. Och jag vill bevara kunskapen att kunna hantera min ångest dem dagarna dom kommer. 

2. Rensa bland energitjuvar, både i verkliga livet och på sociala medier! Ger du mer än vad du upplever att du får tillbaka? Avsluta relationen. Även om man gillar att ge så behöver man i mellan åt få bekräftelse och kärlek tillbaka. Man behöver någon som lyssnar på det man har att säga utan att hela tiden prata om dem själva konstant. I energitjuvar ingår även de som inte får dig att mår, de som kanske är elaka mot dig, säger och gör dumma saker. Bort med dem, de förtjänar inte längre din energi.

Avfölj alla på Instagram som får dig att känna dåligt samvete eller prestationskrav och börja istället följa de konton som faktiskt inspirera dej. Kanske likasinnande, någon som har en liknande kropp som du har, någon vill peppa dej till att vara dig själv och gå din egen väg. Någon som inspirerar dig till dina drömmar och mål. <3

3. Få in spegelutmaningen i morgon/kvällsrutin! Spegelutmaningen kan vara läskig till en början, men den kommer att hjälpa dig. Det är läskigt att till en början stå i underkläder eller naken och ge sig själv komplimanger. Man kanske känner att man ljuger för sig själv? Det gjorde jag till en början men det har hjälpt mig dit jag är idag. Så, varje morgon eller varje kväll, eller både och om man känner för det, ställ dig framför spegeln i underkläder eller naken och säg komplimanger till dig själv. Det kan vara kroppsliga sådana eller komplimanger om din personlighet eller liknande. Börja med några stycken, 3-5 stycken 🙂 Skriv ner dom på ett papper och ha med som påminnelse de dagar du känner tvivel över dig själv och din kropp. Allt eftersom tiden går kommer du kunna och vilja bygga på listan då du hela tiden kommer komma på nya saker du accepterar och till slut faktiskt älskar med dig själv. <3

4. Utmana och belöna dig själv! Det låter kanske klyschigt men det är så jäkla sant. Våga gå utanför dina rutiner och det som du vanligtvis gör. Vill du komma ur ett hamsterhjul som du kanske egentligen inte mår så bra av måste du börja ändra på de sakerna du kanske inte trivs med. Ger gymmet dig ångest? Kanske det är dags att sluta på det gymmet och testa något annat? Eller är det kanske inte gymmet i sig som ger dig ångest utan snarare ett kostschema eller ett träningsschema du går efter som gör det? Dags att sluta med det. Våga ändra på de sakerna i din vardag som du inte mår bra av. Men börja försiktig med någon sak åt gången. Vi har tid på oss i denna kroppsacceptansresan fina du, det är inget som sker på en natt. Så ta det i din takt. När du i sin tur vågar gå utanför det där hamsterhjulet kommer du känna dig starkare och starkare. Och glöm inte bort att belöna dej själv. Det behöver inte vara med att handla dyra grejjer eller liknande. Det kan vara så simpelt som att lyxa till frukosten en morgon eller ta en sovmorgon för att belöna dig själv. Så länge det är något som får dig att må bra! <3

5. Lär dig meditation/mindfulness! Detta har hjälpt mig enormt mycket i min kamp om att acceptera min kropp för vad den är. Just närvaro. Det har också hjälpt mig att varva ner, hantera min stress och min ångest vilket är enormt skönt om lätt bli stressad och lever med ångest. Det finns flera appar där man kan köra guidad mindfulness. Börja med någon minut, det är skit svårt att sitta länge i början. Allt eftersom kommer man kunna förlänga minutrarna och vara närvarande längre och faktiskt njuta av det <3 Jag somnar numera till mina Mindfulnessövningar. Otroligt avkopplande.

Bonuspunkt 6. Prata med någon! Jag har gått hos många psykologer och kuratorer genom åren och jag kan ärligt talat säga att jag inte hade varit där jag är idag om jag inte tagit emot den hjälpen. Man måste inte ha en uttalad ätstörning eller ens veta varför man mår dåligt. Det är skönt att bara prata med någon, bolla tankar och känslor, reda ut vissa funderingar man har eller kanske få vägledning. Att vilja ta hjälp är en styrka, inga svaghet! Kom ihåg det! <3

 

Ta detta i eran takt fina ni! Detta är inget som kommer förändras över en natt och det ska det heller inte göra. Vi har gott om tid på oss och jag lovar er, det är värt det, alla dagar i veckan. Det kommer vara tufft vissa dagar. Det är då ni ska ha omringat er med bra förebilder som kan påminna er om varför ni gör detta <3 Nu kör vi mot ett välmående 2019, där insidans hälsa också är viktig. Livet är nu! <3

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!