Självkärleksmåndag – 7 övningar du kan göra för att ge dig själv ökad självacceptans!

Heeeej kompisar!!! Tisdag och eftersom jag hade så otroligt mycket att göra igår blir allt lite förskjutet men bättre sent än aldrig!! 😀 I dagens inlägg tänker jag att vi spinner vidare lite på samma ämne som vi körde sist, det här med självacceptans och kroppsacceptans. Det är ju faktiskt något som är skit svårt, att faktiskt acceptera sin egen kropp, sitt utseende och den man är. Något som vi borde lärt oss redan från barnsben men som är otroligt svårt, tyvärr.

Detta är något jag jobbat otorligt mycket med de senaste åren, men framförallt under tiden jag genomgick behandlingen på ätstörningmottagningen. Då fick jag flera läxor som jag skulle göra hemma när olika känslor och tankar dök upp. Då jag tog hjälpen på största allvar då jag hade bestämt mig för att ”NU jävlar ska jag bli frisk” tog jag övningarna seriöst och jobbade med dem så fort jag fick en ångestattack, ville ställa mig på en våg eller liknande. Och det har hjälpt. Det har det verkligen gjort. Så nu tänkte jag delar med mig lite av dessa övningarna till er. Dels några som jag lärde mig just för min ätstörning men också några som hjälper mig än idag med ångest och så vidare 😀

 

 1. Spegelutmaning! Denna övning tjatar jag ofta om men det är grymt effektiv! Att stå framför spegeln naken eller i underkläder se sig själv hjälper verkligen till för att du sa kunna acceptera dig själv och din kropp. Ju fler gånger du gör det desto mer kommer självacceptans kommer du att känna. 🙂 Börja med att tänka tre positiva saker om dig själv och skriv ner dem på ett pappa. Spara pappret och förvara det någonstans när du hittar det. Skriv gärna på flera lappar och förvara på olika ställen, en i bilen, en på toaletten, en i sovrummet med mera. Och ha alltid med dig en lapp i fickan eller handväskan. På så vis kan du, när du känner tvivel på dig själv, påminna dej om dessa saker. Gör om samma sak morgon och kväll och fyll sedan på lapparna med fler grymma saker om dig själv efter hand! 😀
 2. Skriv tanke-dagbok! Denna uppgiften fick jag på min ätstörningmottagning och under min behandling. Att varje gång ångesten smyger sig på, sätta sig ner och skriva ner de tankar man tänker och vad man vill göra åt dem. Det kan vara ångest över något du ätit, ångest över utebliven träning, rädsla för att behöva gå upp storlek i kläder. Alla tankar som får dig att må dåligt i denna process då du ska lära dig att må bra. Genom att sätta dig ner och skriva, får det bort tankarna på att faktiskt göra något åt känslorna. I vanliga fall kanske du hade gått och spytt upp din mat, stuckit till gymmet eller ställt dig på vågen. Istället sätter du dig ner och skriver ner dina tankar och känslor. Här gäller det att vara snabb. Så fort du känner känslan av ångest/rädsla/onda tankar gör du detta! <3
 3. Drömdagbok! Attraktionslagen är grym här! Lika så fake it til you make it! Spendera några minuter på kvällen att skriva i en Drömdagbok! Skriv hur du vill må, vad du vill göra när du äntligen mår bra, belöningar du ska ge dig själv när du uppnått något grymt. På detta viset somnar du med rätt tankar, tankar om att må bra, känslor om att må bra!!
 4. Skriv delmål! Delmål är otroligt viktigt för att man ska orka kämpa. Det kan vara allt från att en gång sätta sig och skriva i din tanke-dagbok till att kasta ut vågen. Gör en lista på saker du vill uppnå under tiden du jobbar med detta. Kankse på saker du behöver rensa bort ur ditt liv. Exempel kan vara : Kasta vågen, Sluta med kaloriappar, skriva i drömdagboken, skriva i tankedagboken med mera… När du gjort dessa sakerna, stryk dem på listan och ge dig själv en belöning som du bestämt innan. ” När jag slänger ut vågen ska jag köpa mig en stor bukett blommor att pryda hemmet med” exempelvis. Belöningen ska få dig att må bra! Det ska vara något som driver dig framåt, något som gör dig glad 😀
 5. Mindfulness/meditation: Jag använde mig inte jättemycket av detta i samband med min behandling på ätstörningsmottagningen men jag har använt det otroligt mycket i samband med min övriga ångest och det hjälper verkligen. Börja med någon minut, det är omöjligt att börja med minfulness och orka sitta 20 minuter och andas i början. Det var det i alla fall för mig. Börja med små korta tillfällen där du sitter ner och bara andas. Ju mer du jobbar med detta desto mer kommer du kunna vara närvarande och därefter styra dina tankar när de väl kommer. Ladda ner appar på mobilen eller på Youtube och kör igång <3
 6. Välj rätt förebilder! Denna övningen ska du se till att göra en rejäl rensning i dina sociala kanaler. Följer du personer som får dig att må bra just nu? Eller följer du personer som du önskar du såg ut som?? De personer som finns i ditt flöde på sociala medier ska få dig att må bra i dig själv just nu. Det kan vara personer som liknar dig rent kroppsligt eller personer som vill inspirera dig till att må bra i dig själv på ett eller annat sätt. Så sätt dig ner och se över vilka du följer på sociala medier, känn  efter hur de får dig att må och rensa bort det som inte får dig att må bra!
 7. Rensa garderoben! Jag vet inte hur det är med er men jag var riktigt duktig på att köpa för små kläder förr, för att ha dem som en morot till att gå ner i vikt. Det ska vi sluta med nu! Från och med nu ska det bara finnas kläder i din storlek i garderoben. Skänk det som inte passar till välgörenhet/loppis/second hand och unna dig sen att handla lite nytt, i din storlek då 😉

 

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
 • Älsk på det här inlägget! Tack för att du skriver min favoritblogg!

  Linn 2019-03-08 08:55:43
  Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!