Min Mindfulness & meditations – guide!

Jag kommer ihåg hur den där minuten jag lyckades sitta av första gången kändes. Den kändes som en hel jävla evighet! Paniken smög sig sakta på och jag var bara tvungen att sysselsätta mig mig med något. Jag greppade tag i mobilen för att kolla hur länge jag lyckats sitta i stillhet. Det måste ju vara minst 10 minuter tänkte jag för mig själv. Mobilen visade 1 minut. 1 minut hade jag alltså klarat av att sitta helt stilla utan att pilla med något eller titta på något. 1 minut med bara mig själv och mina egna tankar. Den där jävla ångesten som gnagde.

Det var första gången jag testade på Mindfulness hörrni. Jag hade fått det som ett råd från kuratorn jag då gick hos. Hon var verkligen helt fantastisk och räddade mig i det bottenlösa liv jag just då levde. All den sorg, all den ångest, all ensamhet… Hon räddade mig från att det skulle bli allt för långvarigt. Ja, jag kanske till och med hade stannat där om hon inte hade hjälpt mig att hitta tillbaka till livet igen. Så va det verkligen.

Vid den perioden hade jag precis blivit lämnad av mitt ex 1 månad innan vårt planerade bröllop. Jag var söndertrasad och helt förstörd. Jag visste inte längre vem jag va och ångesten va numera daglig. Jag sökte hjälp och fick då komma till denna fantastiska kvinna, som hjälpte mig genom samtal men också med flera verktyg att ta till hemma. det som etsade sig fast mest var just Mindfulness. Jag fick i uppgift att så smått börja testa. Min första tanke var ”Hur svårt kan det vara?”. Mycket svårt visade det sig att vara. Det var enormt svårt att bara sitta i all ångest, i alla känslor. Man ville sysselsätta sig med något, man ville få det att sluta.

Men som med allt annat gäller det att öva. Öva, öva, öva! Och hörrni, detta har blivit min räddning. Min medicin! Detta räddar mig i dåliga och bra dagar. Och nej, det är verkligen inte bara som jag snackar, det är verkligen så jag känner. Minfullness/meditationen räddade mig från många år av fortsatt ältande. Det gjorde så jag kunde komma vidare. Det gör det än idag.

Jag har fått otroligt mycket frågor angående just Mindfulness och meditationen från er den senaste tiden. Ni berättar era historier. Många av er är stressade, många av er lever med ångest och tror att detta skulle kunna hjälpa er. Det tror jag verkligen också! Men hur börjar man!?

 

Jag förstår att det är grymt svårt. Som sagt, första gången jag testade klarade jag 1 minut i stillhet, sen var jag tvungen att kolla på mobilen. (Hur tragiskt egentligen?? Att mobilen har så sjukt stor påverkan att man klarar sig 1 minut utan att titta på den!? Skrämmande). Det viktigaste tror jag är att inte sätta för stor press på sig själv i början. Gå inte in med inställningen att du ska sitta i 30 minuter utan att tänka på något alls, för det går inte. Tankar kommer komma och gå oavsett hur länge du sitter. Men man lär sig att ta emot tankarna och sen släppa dem. Men tankarna är helt omöjliga att styra. Så släpp det kravet på dig själv med en gång så kommer det genast kännas lite enklare. Jag kommer sätta ihop en liten steg för steg guide hur jag gjorde för att börja nedan, jag tänker att det kanske kan hjälpa er att komma igång lite.

 

Just nu har jag kommit så pass långt att jag kan sitta i 10-20 minuter utan problem. Detta gör jag oftast i kombination med min morgonyoga eller på kvällen när jag ska sova. Ibland kör jag guidade meditationer, alltså där personer pratar och berätta vad man ska göra, ibland kör jag helt tyst och ibland kör jag med lugn musik. Tips på spellista och appar för mindfulness kommer nedan också 🙂 Förr gjorde jag det endast när jag mådde dåligt för att kunna slappna av mitt i en ångestattack. Idag har jags om mål att göra det dagligen, oavsett mående. Nu kan andningen hjälpa mig något enormt bara från ingenstans. Om jag slår mig, låååånga djupa andetag. Om jag blir stressad, stanna upp och andas och det släpper. Det är verkligen helt sjukt vad andningen gör.

5 tips på hur du börjar med Mindfulness & meditation

 1. Släpp kraven! Som jag nämnde ovan, släpp kravet att du ska sitta i 30 minuter helt utan att tänka på något. Det går inte. Tänker tankar gör vi hela tiden. Här släpps säkert mycket utav pressen du redan känner. Mindfulness ska inte vara någon press alls, det ska bara var skönt och behagligt.
 2. Börja långsamt! Tänk dig att det är en stor framgång att bara rulla ut mattan och sätta dig på den. Bara där är du i rätt riktning. Börja med att sitta kortare stunder. Exempelvis 1 minut. I appen jag kommer tipsa om är kortaste meditationen 5 minuter, men skit i det. Sitt så länge du kan och orkar. Börjar tankarna snurra och du känner dig stressad, avbryt och glädj dig åt den stund du fick. Det kommer gå lättare och lättare för var gång som går.
 3. Guidad meditation! Börja med att köra guidade meditationer. Då är det någon som pratar och berätta för dig hur du ska göra, det är oftast enklare att göra det upplever jag. När man sen blivit lite varm i kläderna kan man köra på själv 🙂 Det finns massor med appar du kan ladda ner med mindfulness och medittaionspass i olika tidslängder, både på svenska och engelska. Jag tipsar om min favorit nedan.
 4. Skapa en rutin! Försök att få in detta som en rutin. Jag skulle säga varje dag men det gör man ju som man själv vill. 🙂 Ha det som en morgonrutin för att starta dagen perfekt eller på kvällen innan du ska somna. Jag älskar att göra det på kvällarna, det får mig att somna så avslappnat och skönt. Men mornarna har kommit till att bli en favorit nu också då jag övar mycket andning inför förlossningen så jag antar att det är en smaksak.
 5. Ha tålamod och njut! Precis som med allt annat blir man inte grym på något över en natt. Detta började jag med 2016 och har sen dess hållt på med det till och från. Nu kan jag liksom köra helt på egen hand i 10-20 minuter. Det har tagit många år av övning men jösses vad det har hjälpt mig! Så ha tålamod och njut av det!

Just nu är jag inne i en period där jag kör mestadels själv, alltså inga guidade meditationer. Till en början fokuserar jag på att komma in i rätt andning. När det är gjort försöker jag fokusera på endast andningen ett tag, det är så skönt när kroppen liksom försvinner bortom tid och rum i samband med detta. Därefter kör jag fokus på tacksamhet. När jag är helt inne i mig själv tackar jag livet för allt jag har att vara tacksam för i samband med meditationen. Vi har så mycket saker att vara tacksamma över som vi gärna glömmer bort. Det behöver inte vara det största huset, mängder med pengar eller dyra prylar. Det är saker som räknas. Familj, att vi har tak över huvudet, husdjur, att få vara frisk, livet. Ja, allt som kommer till mig. Olika dagar är jag tacksam för olika saker, men det känner man.

De Mindfulnessappar jag använder är den som heter Mindfulness. Den tycker jag varit helt klart bäst hittills.

När jag kör Yoga eller meditationer utan guidning lyssnar jag på denna (Klick!) spellistan på Spotify. Jag totalälskar den.

Jag hoppas att mitt inlägg har hjälpt er lite att komma igång med meditation. Det hjälper verkligen,

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Tusen tack för detta inlägg! ❤️ Du är en sann influenser, influerar med hjärtat i fokus. ? Tips på bra meditationsmusik: Deva Premal ”Dakshima” UNDERBAR! ???

  Sandra 2019-03-15 23:32:18
  Svara
 • Appar jag diggar är headspace och Insight timer ! Samt den älskade munken, Björn Naticho Lindeblad!

  Pim 2019-03-09 13:31:46
  Svara
 • Tacksamhet är ju så viktigt, tack för din inspirerande text. Jag har börjat meditera mera och jobbar på att höja min frekvens också. Ha en fin vecka 🙂

  Christina 2019-03-07 13:16:03 http://www.redoxcellkommunikation.com
  Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!