Svar på frågestund – Ingrid, amning och bebissnack

btf

Godmorgon hörrni och glad onsdag <3 Idag var jag så fruktansvärt trött när jag vaknade. Ni vet när det känns som man har grus bakom ögonlocken och de bara faller ihop av sig själv. Japp, ungefär så känns det. Men när Rasmus drog till jobbet klockan 06 passade jag ändå på att gå upp. Ingrid brukar  ta lite sovmorgon så då brukar jag passa på att få lite jobb gjort. 😀

Så hörrni, nu har jag kikat igenom alla frågor ni ställde på frågestunden. Det blev inte alls så många som jag tänkt mig och det trillade fortfarande in frågor på min Instagram i samband med att jag hade frågestunden här 😉 Anledningen till att jag kör sånna här frågestunder är just för att det blir enklare för mig att hålla koll på alla frågor som trillar in. Jag får sjukt många DMs på Instagram dagligen och era frågor försvinner därför snabbt ner i flödet av DMs och det är liksom inte alls min mening. Därför är det så mycket smidigare att få allt sammanställt här 😀 Men ja, nu kör vi. Och jag delar upp frågorna lite tänker jag. Idag svara jag på frågor gällande Ingrid, amning och bebissnack då det verkar vara det ni hade mest frågor om. Vissa frågor är samma frågor som återkommit så om jag inte valt att svara på just din formulering så är det för att frågan redans ställts och jag har svarat på den i en annan fråga 🙂

btr

Q:

Jag undrar om Ingrid va bestämt/hugget i sten när hon kom eller om ni hade andra alternativ?

A:

Vi hade två- tre namn på flicklistan som vi va överens om men framåt slutet hade Ingrid blivit en stor favorit. Men inget av namnen var liksom bestämda utan det ville vi göra när vi såg vem det var som kom ut. Och när vi såg Ingrid var hon liksom en självklar Ingrid 🙂


Q:

Jag har fattat det som att Ingrid sover i sin egna säng, om det är så, hur fungerar det? Gick det bra direkt? Jag har BF om två veckor och har hela tiden sagt att vår bebis ska sova i sin egna säng, främst pga min oro att han ska skadas i vår säng. Men sen har jag googlat och läst och förstått det som att typ inga bebisar sover själva direkt från början då dom behöver den närheten. Behöver lite pepp på att det funkar, så hoppas jag inte fattat er situation fel ? stooort grattis till er söta dotter förresten

A:

Ja precis, Ingrid har sovit i sin spjälsäng sen första natten och för oss har det funkat jättebra. Både jag och Rasmus känner oss tryggast med det. Bebisar behöver jättemycket närhet, och hon får mängder av närhet under dagarna och kvällarna och i samband med att hon ska sova så söver vi henne i vår säng. Det har funkat jättebra för oss och hon känner sig trygg i sin egen säng när vi väl lägger över henne. Jag tror bara man måste hitta något som passar alla. Alla bebisar är ju individer och så himla olika. Vissa trivs garanterat inte med att sova i egen säng och vaknar direkt när man lägger över dem, medans vissa trivs bäst med det 😀 Testa er fram men för oss har det funkat superbra 😀 <3

 


Q:

Fungerar amningen bra? Kommer du köra helamning eller eventuellt börja med ersättning också?

A:

Amningen funkar absolut jättebra. Men vi ger ersättning upptill också. Det har vi gjort sen första natten hemma. Nu har jag även fått börja ge ersättning någon gång på eftermiddagen/tidig kväll då min mjölk inte riktigt räcker till och kan inte göra henne nöjd vid den tiden. HOn vill ligga vid brösten mestadels av tiden på eftermiddagen och då blir hon helt enkelt inte mätt. Sen ger vi lite ersättning inför läggning så hon blir ordentligt mätt och sover gott 🙂


Q:

Kanske kommer imorgon. Men bästa och värsta med förlossningen? Lyckades du hålla allt positivt? Blev den som du tänkt dig? Har du kunnat ta in att du är mamma än? Måste vara en sjuk känsla. Vill ni ha fler barn? Bästa och värsta med förlossningen? Äter du antidepressiva? Isåfall, hur var det med graviditeten?

A:

Oj mängder med frågor. De översta frågorna får man tydliga svar på i mina förlossningsberättelser så dom skippar jag 😀 Men om vi vill ha fler barn, det vet jag inte. Just nu lever jag för Ingrid och vill inte tänka på det just nu men efter min förlossning är jag inte så säker på att jag kommer vilja göra det igen, om jag ens kan, det vet an aldrig. Men, det kan mycket väl vara så att vi i framtiden önskar fler barn, det vet inte jag. Men det är absolut ingen självklarhet för mig. Nej, jag är inga antidepressiva och har aldrig gjort. 🙂


Q:

Hej! Har nyligen medans jag skälv va gravid hittat till din blogg. Fick en dotter den 13 maj!
Jag undrar hur allt går för er med eran lilla tös! Hur funkar nätterna? Hur ofta äter hon? Hur mycket är hon vaken? Är hon mycket ledsen eller mest nöjd? Har ni badat henne än? Har du börjat pumpa och testat att mata me flaska än?
Hehe många frågor som sagt!

A:

Heej och stort grattis till dej! Jo men jag tycker att det går väldigt bra. Hon sover bra på nätterna just nu och har gjort sen hon föddes. Hon vaknar 1 till 2 gånger per natt för att äta, sen somnar hon gott om igen. Jag klockar inte alls tiderna hon äter på men upplever att hon äter rätt ofta. Men det är så olika från dag till dag, vissa dagar sover hon mer på dagarna och då äter hon mycket men vid färre tillfällen, vissa dagar sover hon mindre och då äter hon oftare men mindre liksom.

Ingrid är absolut mest nöjd, är det någon gång det är lite gnälligt är det på kvällarna. Då vill hon bara vara nära och ligga vid brösten så är det gnälligt brukar det hjälpa <3 Japp, vi badar henne en gång i veckan ungefär 🙂 Ja, jag pumpade när jag hade mjölkstockning men har inte pumpat sen dess och ja, vi kör med flaska också 🙂


Q:

Den största förändringen/skillnaden med att bli mamma? Är mammalivet som du hade föreställt dig? ? kärlek till er alla tre!

A:

Åh alla rutiner. Man kan inte förstå hur mycket tid det faktiskt tar att vara mamma förens man hamnar i situationen själv. Jag var själv lite så innan ” men hur mycket tid kan det liksom ta?”- Jo då, det tar mycket tid. Så det är nog framförallt det som varit den största förändringen för mig, alla rutiner som plötsligt försvann. Mamma livet är grymt, så ja, det är nog ungefär som jag hade föreställt mig! <3


Q:

Hur visste du och Rasmus att ni var redo för barn?
Jag har många tankar kring det och jag kan tänka mig att mina inte är samma som måna andras, eftersom jag redan fått äran att vara bonus till tre härliga barn. Men hur kände mig tänkte du/ni innan ni visste?

A:

För mig har barn aldrig varit någon självklarhet. Innan jag träffade Rasmus va jag gansk asäker på att jag inte ville ha barn. Och till skillnad från mig då så har Rasmus alltid haft en väldigt stor barnlängtan. Han har liksom alltid önskat barn. Men så när vi träffades så var det plötsligt bara så självklart allting. Så efter ett halvår tillsammans ungefär började vi prata om det och helt plötsligt kändes allt så rätt. VI umgicks då med många som hade barn och på så vis, i kombination med att ha träffat en person som jag vill leva med, växten barnlängtan fram för mig.


Q:

Vilken fin och ärlig förlossningsberättelse!

Jag har en fråga om vad du har i vagnen nu under sommaren?

Stort grattis till er lilla! ✨

A:

Åh, tack snälla <3 I vagnen har jag en kudde samt olika filtar jag pendlar mellan beroende på väder. Sen har jag också alltid med mig ett regnskydd, ett insektsskydd samt solskydd 😀


Q:

När tog du ur din navelpiercing under graviditeten? Och var de svårt att få i den igen efteråt? (Såg du satt i den igen). Underhöll du liksom piercinghålet under tiden eller något? ?

A:

Åh jag minns inte exakt när jag tog ut men var kanske någon gång i vecka 24-26 någonstans. Nej, det var bara att trycka igenom igen, inget motstånd alls för min del och nej, jag underhöll det inte under graviditeten 🙂


Q:

Vad var det mest nödvändiga du fick med dig i BB väskan och var de något du kände att ni kunde skippat att packa ?

A:

Jag tycker verkligen att allt var nödvändigt för min del men jag är evigt tacksam att jag inte glömde kameran. Man vill ju föreviga allt 😉 men ja, allt godis och allt snacks jag hade med mig gick ju inte direkt åt 😛

 


Q:

Hur tänker du kring viktnedgång efter graviditet? Jag har själv blivit mamma för två veckor sen och har lite ångest över att aldrig komma i mina gamla kläder igen. Missförstå mig inte, jag älskar min son och jag vet att kroppen gått igenom massor för att skapa mitt underverk. Bara svårt att veta om man ska acceptera att kroppen inte kommer komma tillbaka och köpa större storlekar på kläderna eller om man ska Ge det mer tid. Är ändå ett bra tag innan man kan träna ordentligt och jag vill inte gå på diet och riskera amningen.

A:

Jag tänker inte på min vikt alls. Jag väger mig inte så har liksom ingen aning om vad kroppen väger nu jämfört med innan. Så mitt fokus ligger inte alls på att förändra min kropp. Däremot har jag längtat efter att få röra på mig igen, att få träna och motionera utan att ha ont. Där är mitt fokus, att äntligen kunna må bra igen för det gjorde jag inte under graviditeten 🙂

När det kommer till kläder som ska passa använder jag i stort sätt samma kläder som gravid som när jag inte är gravid så för mig passar det mesta. Och det som förmodligen inte passar har jag inte brytt mig om att använda 🙂


Q:

Hur kom ni fram till valet att Lillis skulle få heta Ingrid? Vill du dela med dig av andra namn ni hade på listan? Jag gillar verkligen namnet men har svårt att vänja mig av vid Lillis, så jag tänker på henne som baby Lillis Ingrid nu, haha.

A:

Min gammelmormor hette Ingrid och det är ett släktnamn som både min mormor, mamma och flera andra i familjen bär. Så det är därifrån jag har fått det helt enkelt. 🙂 Nej, de andra namnen håller vi nog faktiskt fortfarande för oss själva 😉

Haha jag vet, jag säger också Lillis ibland men tänker att det inte gör något. Få vara ett smeknamn helt enkelt 😀


Q:

Grattis till er fina Ingrid!! Hur känner du dig nu när hon är här? Mer eller mindre generellt orolig än du hade trott? Jag tycker att det var en konstant pendlade första månaderna innan jag vågade börja lita på min egen magkänsla (istället för ex bvc som tyvärr inte hjälpt oss där vi behövt). Trots att man ”vet” vad som är rätt känns det så svårt att lita på det och inte lyssna på andra…

A:

Tack snälla! Det känns helt fantastiskt! Jag är en orolig själ i mig själv så absolut är jag orolig. De första veckorna va värre än nu och det har på något sätt hjälpt att Rasmus börjat jobba. Helt plötsligt har jag ingen jag kan fråga om var enda liten grejj utan måste ta beslut om saker själv och det känns skönt. Men jag känner väl ändå att jag vågat lyssna till mig och Rasmus och vi har vågat köra vårt race även om vissa saker kanske inte rekommenderades på BB 😉


Q:

Stort grattis till fina Ingrid! Jag har följt dig genom graviditeten och det har varit underbart, jag har själv en liten son som är strax över en vecka gammal nu.
Jag såg i en intervju att du ger Ingrid ersättning på kvällen. Hur kommer det sig? Hur mycket ger du henne? Ammar du först och så får hon ersättning som ”efterrätt”? Jag är inne på att börja med samma sak men vet inte riktigt hur jag ska göra, när och hur mycket jag ska ge.
Fortsätt som du gör Fia, du är en stor inspiration! ?

A:

Tack snälla! <3 Ja precis, vi ger henne ersättning. Till en början gav vi det endast på kvällen så hon skulle bli riktigt mätt inför natten. Men nu får vi även ge henne på eftermiddagen vissa dagar då jag helt enkelt inte har tillräckligt med mjölk för att göra henne nöjd 🙂 För mig va det också viktigt att Rasmus skulle få möjlighet att mata Ingrid redan från början,  så därav hade jag som önskan att köra med lite ersättning inför natten redan innan hon föddes. Sen kanske det inte hade funkat, alla tar ju inte flaska 🙂 men för oss funkade det och jag är så glad att Rasmus kan få mata henne också 🙂

Vi ger henne olika beroende på hur mycket hon ätit samt beroende när på dagen 🙂 Jag ammar alltid i första hand, märker jag att hon inte blir nöjd efter att ha legat vid bröstet så får hon ersättning 🙂 Man får testa sig fram, det beror lite på hur gamla dem är och sådär också. Men fråga på BVC så vet dem hur mycket du ska ge 🙂


Q:

Fråga nr 1: Vad har Ingrid haft och har för storlek på kläderna? Väntar första barnet (v.35 woohoo) och tycker det är jättesvårt att veta hur mycket man ska ha i varje storlek och vad man ska ha med till BB. 

A:

Vi hade det mesta i storlek 50 från början men hon kunde även ha vissa plagg i 44 i några veckor 🙂 Jag tycker du ska ta något plagg i 44, lite mer i 50 samt kanske något i 56 🙂


Q:

Hej fia!! Hur känns det egentligen att äntligen vara mamma nu? Tankar, skillnader ifrån hur du trodde att det skulle vara? Går det ens att förklara haha? Du är en grym mamma till eran fina lilla dotter och älskar ditt powerkonto o din blogg, älskar också att ni har varit med i fvfv ?? Ja, älskar ju allt du gör haha!! Kram fina du.

A:

Hej fina du! Nej men det går typ inte att förklara. Det är en sån enorm känsla. Helt sjukt. Hon känner liksom mej, det syns i blicken på henne när hon tittar i mina ögon. Hon känner mej och har gjort i 9 månader, jag är hennes trygghet medans allt fortfarande är så nytt för mig <3 Man kan inte föreställa sig känslan så på så vis är det helt annorlunda jämfört med vad jag trodde, samtidigt som allt är så självklart. Jaaa, dålig förklaring men det är allt jag kan säga 😉

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
 • Hej! Jag vill bara flika in lite försiktigt, utan några som helst pekpinnar eller besserwisser-vibbar.. Det stämmer inte riktigt att din mjölk inte räcker till. Ditt barn ser till att beställa precis så mycket mjölk som hon behöver, är det så att hon beställer mer så kan det innebära lite missnöje/fastklistrad vid bröstet. Vissa barn ammar nästan dygnets alla timmar i början, för att se till så det finns ordentligt med mjölk! ( Men det betyder inte att det är fel att komplettera med ersättning, om man hellre väljer det. )
  Tipsar om ”Amningshjälpens slutna grupp” på facebook, kanon info för en förstagångs-mamma.

  Sen vill jag även säga, lite försiktigt sådär, att tuttförvirring kan komma precis när som helst när man kombinerar flaska/bröst. Bara så ni vet det och det inte kommer som en chock OM hon plötligt ratar bröstet. INGEN flaska är bättre än den andra gällande tuttförvirring, det är falsk marknadsföring och stämmer ej. Så lita inte på det heller. Jag hoppas ni slipper detta, vill bara dela med mig i all välmening!

  NI är dom bästa föräldrarna till erat barn, oavsett hur ni väljer att göra med allt som har med föräldraskap att göra.

  Kram och grattis till er söta lilla prinsessa ♥️

  Amelia 2019-06-12 19:08:04
  Svara
 • Ett tips för att få amning, sömn, och allt att funka smidigt:

  Gör precis vad som känns bäst för just er ?‍♀️

  P 2019-06-12 10:55:08
  Svara
 • Stort grattis till bebis och mammalivet! Jag blev mamma på nyårsafton förra året, det är en sån omvälvande grej att det nästan är svårt att förklara tycker jag! Jag kämpade en del med amningen i början så har läst på mycket om amning och läser det mesta som skrivs i amningshjälpens facebookgrupp. Därför tycker jag det är så synd när du tror att din mjölk inte räcker till för det gör den, bara en ammar precis så mycket som bebis vill. Sen kan det ta några dagar innan produktionen ställer in sig efter bebisens efterfrågan. Jag ammade typ 24/7 första 3 månaderna. Att en tror att bebisen inte är nöjd behöver inte ha med maten att göra (trots att den vill ha ersättning direkt efter amning). Och varje gång en ger ersättning istället för att amma så minskar ju produktionen så det blir ju en ond cirkel om en vill ha mer mjölk i brösten åt bebis. Jag säger inte att ni ska sluta göra som ni gör utan ni gör det som funkar för er, jag önskar bara att någon sagt det här till mig tidigare nämligen. Amning är typ en helt egen vetenskap och det är så himla svårt att ha koll på allt. Ta hand om er!

  Lina 2019-06-12 10:00:20
  Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!