Veckans fråga: Hur slutar man jämföra sig med andra?

I samband med frågestunden fick jag även denna frågan. En så otroligt viktig fråga som jag kände förtjänade ett eget inlägg. Jag får ofta just denna frågan och jag vet ju själv hur stort problem det faktiskt  är det. Det är så svårt att tycka att någon annan är snygg och vacker utan att sen ifrågasätta sitt eget utseende och värde.

Jag minns när jag var som sjukast, att jag alltid hade ett stort behov att jämföra mig med andra. Det var framförallt människors kroppar och jag frågade ständigt dem i min närhet om jag var ”lika smal som hon där borta” eller ” såg lika vältränad ut som henne” eller ” om jag är smalare än den personen”. Jag minns det så väl och jag minns också att kuratorn på ätstörningsmottagning sa att bekräftelse i sånna här samband är något man absolut inte ska ge. Att jag får bekräftelse stillar bara för stunden, men på lång sikt väcker det ett behov av att hela tiden behöva höra vad andra tycker och tänker om mig. Så här, i samband med att min psykolog sa detta, bad jag faktiskt alla i min närhet att sluta svara när jag ställde dessa frågorna. Helt enkelt att sluta ge mig den typen av bekräftelse. För det måste man kunna ge sig själv.

Målet är ju att kunna tycka att andra ser bra ut och ge andra komplimanger och beröm helt utan att behöva ifrågasätta sig själv. Ja, egentligen helt utan att ens behöva fundera på sig själv i dessa sammanhang.

Så givetvis har jag satt ihop lite tips till er på just detta ämnet. Hur man kan tänka, hur man kan göra 🙂 Hoppas ni gillar dem och att det kan hjälpa er 🙂

5 tips på hur man sluta jämför sig med andra!

 1. Sluta sök bekräftelse! Naturligtvis är det viktigt för oss alla att bli sedda och få komplimanger, det är inte det jag syftar på. Nej, med bekräftelse syftar jag på att fråga andra om man är tillräckligt snygg, smal, tjock etc… Som jag beskrev i texten ovan, ” är jag lika snygg som henne?”. Sluta med det direkt och börja istället ge dig själv den bekräftelsen när du behöver den. Ord som ” Jag duger” kan vara fullt tillräckligt att säga till sig själv i dessa situationer 🙂
 2. Följ rätt personer på sociala medier! Ett återkommande tips, men då vi hänger så mycket på just sociala medier känns detta extremt viktigt. Följ personer som inspirerar dej till att trivas i dej själv och vara nöjd med dig själv! Får någon dig att ifrågasätta ditt eget värde eller utseende, avfölj!
 3. Lägg fokus på dej själv! Gör saker och ge dej själv saker som får dig att må bra. Ta tid för dig själv och gör saker du tycker om, som får dig att känna dig lugn, trygg, snygg, vacker, levande. Ja allt.
 4. Börja säga nej! För att sluta jämför sig med andra måste man tänka mer på sig själv. Därför måste man börja säga nej till saker man kanske inte vill göra egentligen. Självklart måste man göra saker här i livet som man kanske inte alltid älskar men nu pratar jag om dem sakerna man faktiskt kan välja om man vill göra eller inte. Gör inte saker mot din vilja för andras skull. Börja säga nej till dem sakerna!
 5. Ge komplimanger och beröm! Det finns inget som är så härligt som att gå fram till en främmande människa på stan och ge dem en komplimang. Ett speciellt minne från en sån situation som jag har var när jag var på Kos på semester. Så kom det en tjej vid poolen som var så otroligt jävla snygg i baddräkten hon hade på sig. Så jag gick fram och sa det till henne. Hon blev så glad att hon började gråta. Hon hade funderat hela morgonen på om hon kunde ha baddräkten då hon upplevde att hon hade ”fel” kroppsform för den. Denna händelsen kommer jag aldrig att glömma och det stärkte verkligen mig!

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
 • Du är så jävla vacker! Du ser alltid så lycklig ut.

  Sofia 2019-06-18 20:11:38
  Svara
 • Ska försöka att ta till mig av dina kloka ? råd ?? igenkänningsfaktor på det där med att fråga omgivningen ? Tack för att du bjuder på dig själv ?

  Liselott 2019-06-13 18:19:45
  Svara
 • Tack. Helt enkelt tack! ????

  Ida 2019-06-13 10:21:18
  Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!