Känns sjukt att det är 20 år sen…

Det är många som firar jämt iår. Jag fyllde 30, Stefan fyller 60, Rasmus pappa fyller 60, kusin som fyller 10, kusiner som fyller 20, moster som fyller 50… och så har vi då 20 års dagen idag. Men det är ingen födelsedag, snarare tvärtom.

Det är alltså 20 år sedan, på dagen idag, som jag och min bror kom hem från en dag i Varberg med vänner som vi möttes av hela familjen samlad ute i vår sommarstuga. De hade hittat pappa, död, efter några dagars letande. Efter flera år av ångest och alkoholmissbruk hade han hittat frid efter att ha lyckats med sitt självmord. Och kvar fanns min mamma, den starkaste kvinnan på jorden, med sina två barn på 10 och 7 år, jag och min bror.

20 år sedan. Hur sjukt är det inte!? Jag vet inte ens vart jag ska börja, heller inte vart jag ska sluta med den här texten. Egentligen vet jag inte ens vad jag ska skriva. Jag har inte riktigt några ord att sätta som kan beskriva den dagen och det jag har gått igenom i många många år efter det. Jag som tappade bort mig själv helt och har fått genomlida många år av oidentifierbara känslor som sen visat sig vara ångest. År av besök hos kuratorer. Min barndom har inte varit som många andras. Jag har aldrig gått på några skoldiskon, heller aldrig sovit över hos kompisar. Jag har haft klippkort hos kuratorn och SYOn under högstadiet och kunde lämna klassrummen i ren panik mitt under undervisningen Jag grät så fort jag skulle lämna min mamma upp tills jag var 16 år gammal. Kan ni förstå, en 16-åring som står och skriker efter mamma, livrädd för att bli lämnad, livrädd att hon också bara skulle försvinna en dag och aldrig mer komma tillbaka.

Pappa, idag är det 20 år sedan du valde att lämna oss och det gör fortfarande så ont i hjärtat att prata om det. Jag känner ju inte dej, har ytterst få bilder på dej och knappt några minnen av dig alls. Men jag vet att jag är lik dig. Jag vet att jag har dina ögon, din sociala kompetens och ditt glada och högljudda skratt. Jag har fått höra att du var en glad och social människa som älskade att resa, som älskade livet. Att din ångest och alkoholproblem skulle resultera i att du inte längre ville leva är så sorgligt, men jag har förstått nu på äldre dagar att det var den enda utvägen för dig. Förr kunde jag inte förstå det, men idag kan jag. Och jag har sedan länge förlåtit dig för det <3 Jag önskar att jag fått lära känna dig och fått möjligheten att minnas dej. Sorgen och saknaden försvinner aldrig, man lär sig bara acceptera den och leva med den.

Jag visste att jag skulle börja gråta när jag skrev detta. Tårarna gör tangentbordet dyngsurt. 20 år sedan idag och så mycket har hunnit hända på dessa 20 år. Livet har gjort totalomvändningar mängder med gånger men nu och några år tillbaka har jag äntligen landat. I Halmstad, som mamma och sambo och känner för en gång skull ett lugn i hela kroppen över min tillvaro. Jag vill att du ska veta att Ingrid fått två efternamn varav ett är Anderberg efter dig. På så vis får du hänga med henne genom livet, även om du inte kan närvara fysiskt.

Jag hoppas och tror att du funnit frid. Och jag ska fortsätta sprida ordet om psykisk ohälsa och ångest, så allt fler slipper den utväg du valde att ta <3

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
25kommentarer
 • Så fint skriven! ??

  Veerle De Potter 2019-07-03 11:11:22
  Svara
 • All kärlek till dig underbara människa ❤️❤️❤️

  Elin 2019-07-02 00:51:01
  Svara
 • Åh, Fialotta ❤️, du hade ännu inte klippkort och syon, men jag minns det som i går när moster J berättade!
  Många kramar till dig och din familj ❤️❤️❤️

  Tina 2019-07-01 20:42:35
  Svara
  • Svar på Tinas kommentar.

   Tack bästa tina! Ditt stöd för mig under de tuffa åren kommet jag alltid att minnas! ?

   sophiaanderberg 2019-07-02 13:02:45
   Svara
 • Om några veckor är vi på två års dagen. Jag, min syster och mamma. Jag har redan förstått att jag alltid kommer att bli precis så ledsen som du beskriver även efter 18 år till. Men du har helt rätt, vi kommer heller aldrig sluta berätta!
  Aldrig ensam, aldrig tyst!
  Tack för dina ord i vardagen! <3

  Anna 2019-07-01 20:15:01
  Svara
 • Aj vad ont detta gjorde att läsa ❣ sitter i sittsen där jag är rädd att pappan till min dotter, han jag levt och älskat i 9 år ska försvinna från oss på samma sätt. Han har inget missbruk, men i samband med att vi fick barn hamna i djup depression, utbrändhet och mycket ångest, vilket han får hjälp med, men långt ifrån så mycket hjälp som han egentligen skulle behöva. ett nummer har han fått att ringa direkt om han måste läggas in på psyk, kontakt me psykiatrin och så medicin… Psykiatriska vården känns som ett skämt och funderar ofta hur vår 1 åriga dotter skulle påverkas av det senare i livet om det värsta skulle hända.

  Emma 2019-07-01 18:52:38
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Jag skickar alla kramar jag kan till er och mängder med stöd! Önskat att han får den hjälp han behöver ??

   sophiaanderberg 2019-07-02 13:04:21
   Svara
 • Jag beklagar din sorg ❤️? Och beundrar din förmåga att skriva ner hur du tänker och känner.

  Jasminka 2019-07-01 17:02:31
  Svara
 • Finner inga ord. Blev helt tårögd.
  Massa kramar till dig!

  Johanna 2019-07-01 16:31:18
  Svara
 • Att det redan gått 20 år?! ? Minns det så väl! ❤️

  Karro 2019-07-01 14:42:36
  Svara
 • Tårarna rinner på oss båda. Vi minns allt som igår…. Men vi gläds med att ni båda barn och eran mamma har tagit er igenom detta och blivit så fina och kärleksfulla människor. Älskar er alla. Stor hjälp av Stefan också också naturligtvis. Kramar från mormor och morfar.

  Mormor och morfar 2019-07-01 14:40:25
  Svara
 • Det gör ont i mig att läsa detta du behövt gå igenom! ? men glad att du idag har lärt dig leva med det!
  Inget barn ska behöva gå igenom det..:( ej heller några vuxna ska behöva den vägen vandra… usch…
  Skickar Stora kramar och fortsätt med det underbara jobb du gör inom detta område..
  ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  Annika 2019-07-01 14:28:52
  Svara
 • De här träffade rakt i hjärtat och mina tårar rinner också just nu. För dig och alla andra som mist någon i Självmord. Har följt dig länge nu och ser upp till dig. Å ännu mer nu då jag kan relatera till dig. Min pappa tog också sitt liv fast för 27 år sen då jag bara va 3 år. Hela livet har jag kännt mig så ensam om detta. Men inser nu att jag inte är de. Tack❤️

  Liba 2019-07-01 14:27:51
  Svara
 • Så otroligt fint skrivet. Ditt sätt att skriva gjorde att även jag, som inte själv varit med om liknande, ändå kan känna med dig.❤

  Hanna 2019-07-01 14:26:51
  Svara
 • Vilket fantastiskt vackert inlägg som inte lämnade ett öga torrt hos mig. All kärlek ❤

  Karolina 2019-07-01 14:13:04
  Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!