Svar på frågestund om ätstörningar, självkänsla, självkärlek etc – Del 2!

Goodmorning lördag! Det regnar, jag har myskläderna på mig och har precis ätit frukost! Dagen ska spenderas hos fina Sanna och Jeppe. Rasmus ska hjälpa dem att måla om ett rum och de bjuder på lunch, hur mysigt? För övrigt blir det nog relativt lugnt för vår del skulle jag gissa <3 Vad ska ni göra?

Här kommer del två av frågestunden hörrni 🙂 För att det inte ska bli för mycket att läsa kommer det komma en tredje med de sista svaren i nästa vecka 🙂 Kraaaaam my loves!

Q:

Hej! Har du några bra tips på hur jag kan tänka för att bli bättre på att tycka om min kropp ? Behöver också tips på hur jag kan få en bättre självkänsla. Tror dock att självkänslan hänger ihop med den negativa syn som jag har på min kropp.

A:

Heeej fina du! Självklart har jag mängder med tips och för att du ska få bästa möjliga hjälp vill jag hänvisa dej till kategorin välmående här på min blogg. Den hittar du här. Här samlar jag allt som har med välmående att göra. Mina tankar jag känner just där och då, mängder med tips och egna erfarenheter på just det du efterfrågar så kika gärna där 🙂 Men givetvis nämner jag några av mina absoluta favoriter nedan <3

 1. Följ rätt på sociala medier. Vi använder sociala medier till allt idag och matas därför med dessa appar måånga timmar om dagen. Se till att du bara ha personer som inspirerar dej i ditt flöde på exempelvis Instagram. Kanske någon som inriktat sig på just det du efterfrågar? Se till att ha friska fläktar i flödet som får dig att må bra, det kommer att hjälpa dig! <3
 2. Ställ dig frågan ; Hur vill jag leva mitt liv? Svaret du får är det du ska eftersträva. Tänk på att allt du mår bra av, allt du vill ska få plats i ditt liv ska listat upp. Skriv gärna ner det och förvara det. Påminn dej dagligen om att detta är starten på något nytt… En börjar rill att bli kvitt din kroppsångest!
 3. Spegelutmaningen! Jag tjatar om denna utmaningen, I know. Men den är riktigt riktigt grym! Ställ dig framför spegeln. Du kan börja med att ha kläder på dig om du känner dig mest bekväm med till en början. Målet är att stå i underkläder eller naken och berömma dig själv och din kropp framför spegeln. Känner man sig trygg i det, gå direkt till underkläder eller naken. Börja med att hitta 5 positiva saker om dig själv. Säg dom till dig själv och skriv sen ner sakerna på en lista. Det kan vara komplimanger om din utseende men också dina egenskaper och saker du är bra på. Spara listan, ta fram den när du mår dåligt och läs den. Allt eftersom kommer listan fyllas på med mängder av positiva saker, allt efter som du lär dig att trivas med dej själv mer och mer.


Q:

Hej Fia!
Jag har varit sjuk i ätstörningar sedan 2,5 år tillbaka och går just nu till en ätstörningmottagning sedan 1 år tillbaka. Jag är underviktig och måste gå upp i vikt men problemet är att jag är rädd för hur min kropp kommer förändras om jag ”släpper kontrollen”. Jag trivs ganska bra i mitt utseende just nu, ibland kan jag tycka att jag är för smal och ibland kan jag tycka att jag är för tjock, men för det mesta är jag rätt nöjd. Jag är rädd att min kropp kommer ändras och att mitt huvud inte kommer hänga med, att jag kommer tycka att jag är jätteful och tjock. Jag vet att jag måste gå upp i vikt, men vågar inte… har du några tips på vad jag kan göra/tänka?

A:

Fina fina du, åh jag känner igen denna rädslan! Jag vet så hur det känns och du är modig som har förstått att du kanske måste göra en förändring. Det största steget är redan taget här, att du insett att du vill. Det kommer innebära att du också kommer våga! <3 En motfråga bara, ätstörningsmottagningen måste ju kunna hjälpa dig med verktyg på hur du ska hantera dessa känslor om du går där och får hjälp redan? Jag fick hjälp via KBT på en ätstörningsmottagning här i stan och det hjälpte mig att våga och det gjorde också att jag egentligen inte hann reflektera så mycket över mina känslor i takt med min viktuppgång. Jag fokuserade istället på hur jag fick mitt liv tillbaka, hur jag äntligen kunde leva som jag alltid velat. Hur jag äntligen kunde vara spontan och inte känna tvång över att räkna kalorier och väga mig. Som i en av punkterna ovan, ställ dej frågan HUR DU VILL LEVA DITT LIV!? Vad blir svaret? Det är det du ska gå efter. Din kropp kommer svara med en välmående utstrålning! Det lovar jag dej <3


Q:

Hej Fia,
Jag är fast i den så kallade ortorexin och lever mitt liv runt mat och motion. Tackar nej till allt umgänge, isolerar mej och det enda som cirkulerar i mitt huvud är vad jag kan äta och inte, och när jag ska kunna träna. Det värsta av allt är lögnerna, att jag ljuger för alla och kommer med bortförklaringar. Tråkigt liv! Jag ska bli frisk nu. Det har jag bestämt. Äta ordentligt och dra ner på motionen. Min fråga är, kommer kroppen suga åt sej allt nu, och ohämmat skena upp i vikt? Eller stannar den av när den är mätt? Hur hittar man balansen mellan mat och träning?
Tack för en superinspirerande blogg, du är en stjärna! Kram fina du!

A:

Heeej vackra du! Åhh jag känner så igen mig i det där mönstret, jag levde exakt likdant i några år innan jag bestämde mig för att det fick vara nog. Man har inget spontant liv, utan allt måste vara uträknat och planerat innan, annars klara man inte av det. Jag hejjar på dej och att du har bestämt dej är det största steget att ta. Du kommer att fixa detta. Mina rekommendationer är alltid att söka hjälp när det kommer till just sånt här, antingen via en ätstörningsmottagning eller via vårdcentralen. Det var så jag gjorde och det med den hjälpen och ett jävlar anamma från min egen sida som gjorde att jag klarade det. Ensam är aldrig stark, glöm inte det <3 Men jag ska utifrån mina erfarenheter försöka besvara frågorna <3

Jag kan inte svara på hur din kropp kommer reagera på förändringen, alla är vi olika. Jag reflekterade aldrig så mycket över min kropp under perioden då jag tillfrisknade då jag samtidigt fick hjälp med att jobba med huvudet. Det var liksom aldrig fokus på hur min kropp skulle se ut, det va fokus på att jag skulle må. Och det tycker jag att du också ska fokusera på. Huvudsaken är att du mår bra, inte hur din kropp kommer att se ut. Jag har skrivit ett inlägg som handlar om ett sunt förhållande till mat här .

När det kommer till balansen mellan träning och mat tror jag bara att våra jäkla huvuden gör det svårare för oss än vad det egentligen borde vara. Vi vet ju alla att det är viktigt med motion och att rör på oss, likväl är det viktigt att äta bra och näringsrik mat. Det som inte är viktigt är att dessa två faktorer ska styra våra liv! Mitt tips är helt enkelt att låta kroppen bestämma samtidigt som man givetvis planerar. Kanske drar ner på antal pass i veckan när det kommer till träning för att få in det där andra spontana som också är att leva. Att träffa vänner, fika, kolla film,gå på dejt, käka middag ute tillhör också ett liv som kanske borde prioriteras i ditt? När det kommer till mat, SLUTA väga och SLUTA räkna den. Radera alla kaloriappar och kastar alla vågar. Ät mat, ät det du vill äta, det du tycker är gott. Man kan äta allt, men inte alltid <3


Q:

Hej! Undrar vad man ska göra vid matångest? Får alltid sån sjuk ångest när jag ätit något ”förbjudet” vilket gör att jag undviker dessa livsmedel för att ”må bra”…
Undrar även om du har några tips på böcker som gör att man utvecklas som person?

A:

Heeej fina du. Åh, den matångesten känner man ju igen! Det konstanta dåliga samvetet om man ätit något man inte ”borde”. Men samtidigt, vem bestämmer vad man borde och vad man inte borde äta? För mig blev det bättre när jag slutade sätta upp regler och förbud när det kommer till mat. Helt plötsligt hade jag inte det där suget efter godis längre som jag hade när jag endast fick äta det på helgen. Så mitt tips är att sluta sätta förbud när det kommer till mat, ät saker när du känner för det och inte om du inte känner för det. Man kan äta allt med måtta, så är det! <3

När det kommer till böcker skulle jag rekommendera alla böcker som handlar om Attraktionslagen (sök på boksidor om det så hittar du massor). Dessa böcker har förändrat mitt LIV!!!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

  senaste från Mode

  Metro Mode Club

  SE ALLT
  metro mode rekommenderar

  Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!