”Innerst inne har jag alltid varit rädd för att det ska bli för mycket. För att bli alkoholist!”

Jag har tidigare berätta för er vad som hände, där den 1 juli 1999 som satt så mycket spår i både mig och min familj. Det är också av den anledningen, och givetvis många fler men framförallt denna, som jag finner det så otroligt viktigt att prata om just psykisk ohälsa och dess olika skepnader som jag brukar referera till. Min ångest har ju kommit i mängder med skepnader, vanlig ångest, separationsångest, tvångstankar, ätstörningar och den besatthet som jag förr hade över att hålla koll på min vikt, extremt kroppsfixerad som diagnosen hette hos ätstörningmottagningen.

Detta har gjort mig otroligt försiktig genom åren. Det tog tid innan jag vågade testa på alkohol då jag var livrädd för hur min kropp skulle reagera. Och mycket riktigt, under alla de åren jag aktivt ”drack” och festade kunde jag ej hantera det. Det blev alltid för mycket och det slutade med att jag kräktes och faktiskt, i äldre dagar har kunnat bete mig ganska illa. Alkoholism är ärftligt, och jag har det otroligt nära i släkten, nämligen så nära som min pappa som av bland annat den anledningen valde att ta sitt liv sommaren 1999. Jag var 10, min lillebror var 7 och min mamma blev änka i alldeles för ung ålder, redan som 32 åring <3 Vad som hände kan ni läsa mer om här (Klick!) Iår är det alltså 19 år sedan(!!!!) pappa dog. Hur sjukt är inte det??  Pappa <3

Jag är glad att detta födde ett medvetande i mig och inte tvärtom. Visst, jag har druckit mängder som jag beskrev ovan, men jag har alltid varit väldigt försiktig och otroligt rädd för vad det ska göra med mig. Jag ha alltid varit rädd för att ”falla dit”, i ett beroende.

Dock har jag väl alltid hoppats på att förhållandet till alkohol ska ge med sig. Att jag en dag skulle kunna dricka med måtta och faktiskt må bra dagen efter. Det tog många år, och ett uppehåll på nästan 2 år där jag höll mig helt nykter, för att idag kunna ha ett sunt förhållande till alkohol. Jag kallar mig inte nykterist för jag kan gärna ta en öl en varm sommardag eller ett glas vin till en god middag, men där stannar det också idag. Jag dricker i stort sätt aldrig och jag älskar att kunna ha full kontroll över min kropp, att vakna upp dagen efter och faktiskt må bra. Men det har tagit mig många år att lära mig det.

Alkohol är aldrig ett måste, det är aldrig något som är coolt och det är aldrig något man ska göra emot sin vilja. Det är något man ska ha enorm respekt för, något som faktiskt kan förstöra livet för både dig och andra om det inte kan kontrolleras <3

Jag ville egentligen bara berätta om mitt förhållande kring detta då vi närmar oss en högtid där det dricks otroligt mycket alkohol. Inga barn ska behöva vistas i otrygga miljöer med fulla vuxna runt omkring sig. Inte bara vid jul utan alltid. Inga vuxna heller på för den delen. Va rädda om er och våga säga nej! <3

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Jag vet inte riktig vad jag ska skriva… Jag blir så ledsen. Och berörd. För min egen pappa var också alkoholist OCH bipolär. Det är så många minnen jag har från högtider där han ligger full i sovrummet och inte är med oss. Så många gånger han har varit både full och manisk att jag och mina syskon med vår mamma har packat en liten väska och fått åka iväg till hennes kompis och sovit över. Eller när vi skulle åka iväg till en släkting och pappa låg i 180 (manisk inte full) och körde om 10 bilar på raken. Mamma ber honom stanna och de får byta plats så att hon kör. Nu gick han bort för 2,5 år sedan (av helt andra orsaker än hans sjukdomar) men jag har alltid burit med mig det här med alkohol. Eftersom det ju är ärftligt som du skriver. Vad spelar det för roll om ölen jag dricker innehåller alkohol eller inte? Jag har själv festat mycket med sprit när jag var yngre, säg 18-23, idag är jag 27 och är långt förbi det där att man måste dricka (sig full) för att ha kul. Hur stört är det inte när man inte har kommit ihåg festen? Eller dagen innan? Har man haft kul då, för man minns ju inget?! Idag har jag inga problem att vara nykter på fester och middagar men det är sjukt hur ifrågasatt man blir! Jag ska börja svara att jag inte kan hantera alkohol utan jag blir bara aggressiv då och slår ner folk, och se vad personen säger. För det är så självklart att drick ALKOHOL.
  Sorry not sorry för lång kommentar =) Kram på dig och tack för den jäkla peppen & kärleken du ger VARJE dag på din instagram! <3

  Amanda 2018-12-15 12:24:21
  Svara
  • Svar på Amandas kommentar.

   Ja jag är också i stort sätt alltid nykter och man blir alltid bemött med frågan : är du gravid, eller kör du?
   Nej jag vill bara inte dricka! Jag är allergisk, tål inte alkohol! ❤
   Stor kram och tack för att du delar med dej!

   sophiaanderberg 2018-12-16 22:31:33
   Svara
 • Så otroligt viktigt!❤ Inga barn ska vara i närheten av fulla vuxna. Jag minns själv att det var det värsta jag visste och på grund av min mammas alkoholmissbruk så längtar jag aldrig till julafton av den anledningen att det är förknippat med hemska minnen. Så ska det inte vara. Våga avstå fyllan på jul❤

  Moa 2018-12-13 23:42:06
  Svara
 • Mina föräldrar är alkoholister. I sommras dog mitt mamma pga det. Hennes lever var helt förstörd nu för andra gång då hon också hamnade på sjukhuset pga levern några år sedan. Vi alltid bråkade med varandra då hon drack, hon skrek på mig jämt och utsätte mig för psykisk ohälsa.Min pappa dricker inte för tillfället som vilket jag är väldigt glad över och hoppas inte att jag får gå igenom det igen. Jag levde med det hela mitt 20 år gammal liv, det är svårt. Jag har som du ett avstånd från alkoholen eftersom jag är rädd att jag kommer också bli beroende, samt att jag kan inte kontrollera mängden hag dricker då jag redan har börjat. Fast jag aldrig dricker 2 dagar i rad. Då man börjar dricka alkohol för att må bättre dagen efter då börjar beroendet. Eller aa det är vad min pappa säger. Jag hoppas att i framtiden jag kan ha ett bra relation med alkohol som dig.
  Spending love P.

  P 2018-12-13 17:48:25
  Svara
  • Svar på Ps kommentar.

   Tack för att du delar med dej och alla styrkekramar till dej ❤❤❤❤

   sophiaanderberg 2018-12-14 11:55:34
   Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!