Veckans fråga – Hur ska jag kunna lära mig att se mat och träning som något hälsosamt utan att det spårar ur?

Heeeeeej kompisar och glad onsdag på er. Så konstigt det blir när det är långhelg. För mig känns det liksom som tisdag med tanke på att måndagen var som en söndag 😛 Samtidigt skönt med kortare veckor såklart 😀

Jag tänkte inför en ny liten grejj här på bloggen, nämligen veckans fråga 😀 jag får otroligt mycket frågor skickat till mig och många är av samma stuk liksom, så hädanefter, om jag fått in någon fråga som jag tycker ska tas upp så alla kan ta del av svaret, kommer den hamna här, på veckans fråga 😀 Naturligtvis är ni anonyma 😀 Bra va?? 🙂

Veckans Fråga

Hej Sophia! Du är en sån stor inspiration och stort grattis till ert mirakel! Jag har försökt under en så lång tid att hitta en balans så att jag kan träna för att må bra och äta bra. Det gick bra i början, men nu känner jag att jag börjar falla in i samma dumma mönster. Jag har haft anorexia förr, eller iaf svält mig själv extremt. Jag är livrädd för att hamna där igen men kan inte kontrollera det. Nu har jag börjat spy och ”omedvetet” välja bort måltider för att jag ”ätit för mycket”. Jag längtar tills sambon ska åka bort för att jag då vet att jag kan göra som jag vill, vilket är att slarva med maten och kräkas. Det är så sjukt men vet inte hur jag ska göra. Det verkar som att jag inte är kapabel till att träna utan att det slår slint i huvudet. Det blir som tvång, något i mitt huvud som säger att jag måste. Känner heller inte att jag kan berätta för någon för då vet jag att de blir oroliga och kommer vaka över mig som hökar. 

Hur ska jag kunna lära mig att se mat och träning som någonting hälsosamt och kunna hindra mig själv från att spåra ur?

 

Ja, det finns så mycket i frågan som jag känner igen mig i från hur jag själv levde när jag var sjuk. All ångest och känslan av att något i huvudet liksom tvingar en att göra och tänka vissa saker. Och ja, så är det faktiskt. Det är dom där satans demonerna ( eller som det var i mitt fall, en liten gubbe som satt på min axel) som berättar för oss vad vi ska göra för dumma saker mot oss själva…

Till att börja med vill jag slå ett stort slag för att söka hjälp. Hade jag inte sökt hjälp mot mitt dåvarande mående hade jag aldrig varit där jag är idag. Så mitt första tips är faktiskt att våga söka hjälp! Det finns bra hjälp att få, professionell hjälp att få och den ska man ta tycker jag 🙂

Hela mitt tillfrisknande började med att jag ställde mig själv fråga ”Hur vill jag leva mitt liv?”. Jag insåg hur inrutat mitt liv va och hur mycket tid jag la ner på att nå en specifik siffra på vågen. Jag insåg snabbt, där och då, att de liv jag levde va precis motsatsen till hur jag faktiskt ville leva. Jag kände också att livet verkligen måste ha mer att ge än att sträva efter en löjlig siffra på vågen och att räkna varenda liten kalori jag stoppade i mig. Det var inte så jag ville leva, absolut inte!

I samband med dom känslorna sökte jag hjälp och fick fantastisk hjälp på ätstörningsmottagningen i Halmstad.

 

Att helt enkelt bestämma mig för att må bra blev min räddning. Jag raderade alla kaloriappar och slängde vågen åt helvete. Jag levde varje dag efter hur jag ville leva. Hur ville jag må? Vad ville jag få plats med i mitt liv? vad får mig att må bra? Vad kan jag göra för att uppnå det?

För mig är motion och kost viktigt för mitt välmående idag. Jag mår inte bra om jag inte får röra på mig. Skillnaden är att jag inte tvingar mig till det längre. Jag tvingar mig inte längre att äta utefter ett visst kostupplägg eller kostschema, jag äter det som får min kropp att må bra och det som jag tycker om. Likaså är det när det kommer till träning, jag tränar det som jag gillar, inte för att jag måste, utan för att det får mig att må så jävla bra.

Så mitt bästa tips till dig är, ställ dig frågan ”Vad får mig att må bra?” och ”Hur vill jag leva?” och bestäm dig sedan att leva efter det som du svarar på dina egna frågor. Samt, sök hjälp! Det finns hjälp och verktyg att få genom hela detta. För det kommer absolut inte vara lätt, nej nej, tvärtom. Det kommer vara skittufft. Men så jäkla värt det i det långa loppet. Och det svåraste och läskigaste beslutet att ta är just att bestämma sig för att må bra! <3

Jag listar här nedan några inlägg som handlar om just detta jag pratat om nu. Där finns massor med tips, tankar och saker jag har gjort för att komma dit jag är idag <3

7 övningar för ökad själv och kroppsacceptans

5 tips på hur jag håller ett sunt tankesätt kring mat 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    senaste från Mode

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!